Deel dit artikel ‹ Terug

Bart Akkersdijk uit Gennep rijdt loodzware Andes Trail

Geplaatst op: maandag 6 juni 2016


’11.000 kilometer afzien voor het goede doel’

GENNEP – Bart Akkersdijk uit Gennep bereidt zich momenteel voor op een loodzware fietstocht. De 56-jarige sportschoolhouder is één van de veertig deelnemers aan The Andes Trail. Een 108 etappes tellende tocht van 11.000 kilometer door het Andes-gebergte in Zuid-Amerika.

“Toen ik las over The Andes Trail dacht ik ’11.000 kilometer, dat kan toch niet’. Maar meteen was er ook die kriebel; het gevoel dat ik dit absoluut mee wilde maken. Of ik het kan? Geen idee. Dagelijks vijf tot acht uur op de fiets zitten, is natuurlijk niet niks. De hoogste bergtop ligt op 4882 meter, dan heb je het echt over ijle lucht. Veel klimwerk, slechte wegen, weersomstandigheden die variëren van veertig graden in de zon tot sneeuw, wind en regen. Niet zomaar een toertochtje dus”, lacht hij.

Missie
De Gennepenaar koppelt zijn inspanningen en avontuur aan een goed doel. “De laatste tijd word ik in mijn omgeving getroffen door allerlei zaken die ‘in het leven kunnen gebeuren’. Dat zet mij er ook toe om ‘ja’ te zeggen tegen deze missen. Gewoon omdat ik wel in staat ben om aan deze tocht deel te nemen, terwijl andere nooit in de gelegenheid zullen zijn. Daarom wil ik met mijn missie een goed doel in mijn omgeving steunen, namelijk voor de zorg van Clifford Gartsen. Een jongen die ik ken uit mijn voetbaltijd en als bezoeker van mijn eerste sportschool die ik daarna opende. ”

Een noodlottig auto-ongeluk heeft – 26 jaar geleden - het leven van het toen 19-jarige voetbaltalent uit Gennep volledig overhoop gehaald. “Elf maanden heeft hij in coma gelegen. Als hij ontwaakt, blijken de gevolgen ingrijpend; hij kan niet praten, zal altijd in een rolstoel zitten, heeft altijd hulp en verzorging nodig. Clifford en zijn ouders hebben nooit opgegeven. Zo heeft hij allerlei vaardigheden geleerd en kan hij via hulpmiddelen communiceren met de buitenwereld. Nu is er geld nodig voor een nieuwe aangepaste kamer speciaal voor hem in Gennep én het waarborgen van de zorg in de toekomst.”

11.000 euro
Akkersdijk heeft zich als doel gesteld om met verschillende acties 11.000 euro op te halen voor Clifford. “Voor iedere kilometer één euro. Dat moet toch lukken”, besluit Akkersdijk, die al uitkijkt naar de avontuur dat eind juli begint. Ga voor meer informatie naar https://facebook.com/bartsmissie.