Deel dit artikel ‹ Terug

Werk Belgische Cobra kunstenaar Pierre Alechinsky bij Kunsthandel Gennep.

Geplaatst op: woensdag 1 juni 2016


Kunsthandel Gennep heeft deze maand een primeur want vanaf nu hebben wij ook werk van de Belgische Cobra kunstenaar Pierre Alechinsky in onze collectie opgenomen!

Pierre Alechinsky studeerde van 1944 tot 1948 aan de ‘Ecole Nationale Supérieure d’Architecture et des Arts Decoratifs’ in Brussel. Hij legde zich daar toe op boekillustratie, typografie en verschillende grafische technieken. In 1947 werd hij lid van de groep ‘Jeune Peinture Belge’ en had hij zijn eerste solotentoonstelling in Brussel. In 1949 ontmoette hij Christian Dotremont en werd hij lid van CoBrA.

Samen met de beeldhouwers Olivier Strebelle en Reinhoud was hij de organisator van ‘Les ateliers du Marais’, het trefpunt voor vele CoBra-kunstenaars. Met Dotremont was Alechinsky de spil van de Belgische tak van CoBrA. De laatste gemeenschappelijke CoBra-tentoonstelling in Luik werd door hem georganiseerd. Alechinsky stortte zich met zoveel enthousiasme op de organisatie van de beweging en de redactie van haar tijdschrift, dat hij nauwelijks tijd had voor zijn eigen werk. Om die reden kwam zijn ontwikkeling pas ná CoBra echt goed op gang. Na het uiteenvallen van de beweging vestigde hij zich in Parijs.

Vanaf de jaren zestig kreeg hij steeds meer belangstelling voor het samenwerken met andere kunstenaars. Er verschenen publicaties met dichterlijke teksten van verschillende auteurs, die hij met zijn fabelwezens illustreerde. In 1960 en 1972 werd zijn werk getoond op de Biennale van Venetie. Zijn werk werd daarna vele malen geëxposeerd, onder andere op Documenta III in Kassel (1964), in het Centre Pompidou in Parijs (1978) en het Guggenheim Museum in New York (1987). Ook in de eenentwintigste eeuw is Pierre Alechinsky nog steeds zeer actief.

Dus kom allen naar onze Woonkamergalerie gelegen aan de Burg. Gilissenweg 57 te Gennep om de werken van onze kunstenaars te bezichtigen waaronder Peter Diem, Herman Brood, Peter Hermans, Thijs Heijnen, Manne Mannes, Cornelis Schouten, Elsbeth Roest en Ans en Ton Rijkers!

U kunt ook alvast een kijkje nemen op onze website www.kunsthandel-gennep.nl waar u werken kunt vinden van o.a. Karel Appel, Corneille, Rob Scholte, Peter Donkersloot, Clemens Briels, Robert Keller, Bert Maurits, Paul Megens, Raymond van den Berg, Almie Willems, Herma Ardesch, Jocke Overwater, Thea Vos, Eric Simons, Marina Kulik, Robusier, Annemarie Mayers, Marianne Schellekens, Miranda Karskens, Ginie Ruitenbeek, Jan Teunissen, José Smits, Frans van Veen, Erlinde Stephanus, Leni van den Band, Simone Drenth, Nikki Genee e.a.!