Deel dit artikel ‹ Terug

Verkeersveiligheidsdagen Land van Cuijk

Geplaatst op: maandag 30 mei 2016


De gemeenten in het Land van Cuijk trekken op het gebied van verkeersveiligheid samen op. Tevens wordt aangesloten bij het provinciale project: ‘Brabant op weg naar NUL verkeersdoden’. Tijdens het pinksterweekend is de aftrap geweest in de gemeenten Sint Anthonis (Pinksterparty) en Grave (Graafse Pinkster Braderie). Bezoekers zijn geïnformeerd over diverse vormen van afleiding in het verkeer en het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer.

De volgende verkeersveiligheidsdag is tijdens “Cuijk Kei Goed” op zondag 12 juni. Op dit evenement zullen team BBV, Trials en de Verkeersongevallendienst van de politie aanwezig zijn.

Het Brabant Veilig Voorlichtingsteam (BVV) maakt weggebruikers op speelse wijze bewust van de gevaren van afleiding in het verkeer. Bezoekers kunnen op interactieve fiets- en autosturen verkeerstesten afleggen en is het mogelijk om een reactietest af te leggen. Ook kunnen bezoekers op de foto met een metershoge nul in de kleuren van de Brabantse vlag. Hiermee kunnen zij laten zien dat zij hun steentje bij willen dragen aan de verkeersveiligheid.

Het voorlichtingsteam Trials zet zich in om zoveel mogelijk jongeren gebruik te laten maken van Trials: The Ultimale Driving Test voor automobilisten van 18 tot 28 jaar. Tijdens een Trials-dag ervaren jonge bestuurders de gevaren van het verkeer op een circuit en gaan vervolgens bewuster de weg op. Op deze manier hopen ze flink wat persoonlijke en materiele schade te voorkomen. Zowel op korte als op lange termijn. Tijdens Cuijk Kei Goed krijgen bezoekers de mogelijkheid om op een heuse slipbaan te ondervinden hoe het is om in een slip te raken, krijgen jongeren en hun ouders uitleg over de Trials-dag en kunnen zij zich aanmelden voor de cursusdag.

De Verkeersongevallendienst van de Politie laat zien welke taken zij uitvoeren na een ongeval. Ook wordt onder andere uitleg gegeven over wat de gereden snelheid doet met de remweg.

Tijdens Cuijk Kei Goed kan met behulp van een virtual reality bril ervaren worden hoe het is om afgeleid te raken tijdens het autorijden. Daarnaast kunnen bezoekers de belofte doen om hun ogen op de weg te houden. Als een bezoeker de belofte tijdens het evenement doet, krijgt hij/zij een virual reality bril mee naar huis om thuis bijvoorbeeld de Shotgun-app te spelen. Alles met als doel om weggebruikers veiliger en alerter de weg op te laten gaan.

Ook in de gemeente Mill (tijdens de Jaarmarkt Mill op woensdag 10 augustus) en in de gemeente Boxmeer (tijdens Boxmeer Proeft op 25 september) worden bezoekers geïnformeerd over afleiding in het verkeer.

Voor deze aanpak van de verkeersveiligheidsdagen zijn de gezamenlijke gemeenten Land van Cuijk uitgeroepen tot winnaar van de ‘Beste ingezonden NUL-actie voor de actieweek’. De jury vindt het een inspirerend voorbeeld als het gaat om het organiseren van een actie voor de verkeersveiligheid en het uitdragen van de NUL-boodschap.