Deel dit artikel ‹ Terug

Middel-eeuws Festival in Boxmeer

Geplaatst op: dinsdag 17 mei 2016


Feestelijk Vaartweekend in Boxmeer door Peer Meurkens 

Een heus Festival van Vaartridders (m/v) zal rond de Bloedprocessie van 29 mei het centrum van Boxmeer twee dagen lang terugbrengen in de tijd van de Middeleeuwen. De bekende ‘Vaart’ dateert immers uit de 15de eeuw toen het kerkelijk erkende ‘Wonder’ is vastgesteld. Sindsdien hebben wel twintig generaties van Boxmerenaren jaarlijks “ons eigen Mysterie” met een piëteitsvolle omgang én met een waar Volksfeest gevierd. Dit jaar zal dat deze eeuwenoude ‘grote traditie’ van Boxmeer in volle glorie worden hersteld. Jongeren zijn - zoals ze ook in de plechtige processie van de zondagochtend een hoofdrol spelen - de belangrijkste participanten in het feestelijk vertoon. 

Al in de vroege uren van zaterdagochtend zal het Middeleeuwse kampement met enkele tientallen tenten - 20 grote en een veelvoud van kleine - worden ontplooid in het Weijerpark. Aankleding van het terrein en inrichting van speelterreinen en het Toernooiveld wordt een nieuwsgierig- makende operatie. Al van vóór het middaguur wordt begonnen met spannende activiteit van en met vertier voor de jeugd in een afwisseling van niet-alledaagse spellen. Jongens en meisjes passen harnassen, schieten met een heus kanon of werpen vervaarlijk uitziende projectielen met heuse manshoge katapulten. Stoken de vuurtjes op met blaasbalgen. Meer kunstzinnige types doen mee aan het beschilderen van wapenschilden. Elegant uitgedoste paarden zullen de herinnering van de oudere generatie terugbrengen naar de tijden van Ivanhoe. 

Alle activiteiten worden begeleid door professionele middeleeuwse re-enactors met eromheen enthousiaste jongeren van Scouting Boxmeer. Op speciale sessies van boogschieters krijgen jongelui die het aandurven zelf een boog in handen. Zeer bijzonder is dat op een aparte locatie geoefend gaat worden onder leiding van de sportieve kruisboogschieters van het Heilig Bloedsgilde.

Website
www.toerismerecreatieboxmeer.nl 

28-05-2016
Van 11 uur tot 17 uur
Weijerpark en Centrum Boxmeer