Deel dit artikel ‹ Terug

Het Petershuis eert creatieve erfenis Kees Roosenboom

Geplaatst op: dinsdag 10 mei 2016


GENNEP - De jong gestorven Kees Roosenboom (1950 -2005) was een veelzijdig kunstenaar. Museum Het Petershuis eert zijn creatieve nalatenschap met een tentoonstelling onder de titel Kees Roosenboom met verve. Het museum herkende zijn meesterschap ook al tijdens zijn leven. Exposities in 1988 en 1999 getuigden daarvan.

Uit interviews en getuigenissen van familie en vrienden rijst het beeld op van een man, die uiterst precies en gedisciplineerd kon werken, maar voor wie vrijheid uiteindelijk het hoogste goed was. Kees Roosenboom was opgeleid tot tekenleraar, een vak dat hij ook een aantal jaren heeft uitgeoefend, maar later wijdde hij zich geheel aan de kunst. Op zijn vijftiende was hij begonnen met fotograferen, later ging hij tekenen en schilderen. Hij was de zoon van een verwarmingsmonteur en een boerendochter van De Bisselt, het gehucht in het bos waar hij uiteindelijk zijn atelier zou vestigen.

Van dogma's in de kunst trok hij zich weinig aan; hij koos vanaf het begin zijn eigen richting. Die richting werd al gauw een zoektocht naar de eerste, arbeidsintensieve technieken van de fotografen van de negentiende eeuw. Met behulp van een woordenboek worstelde hij vakliteratuur door in talen, die hij niet goed beheerste. Hij bouwde zelf camera's en een grote etspers.
Uiteindelijk was hij een kunstenaar die zich bediende van een groot scala van technieken. Hij was landschapsschilder en fotograaf (collotype, ozotyp, heliogravure), graficus (bijna alle bestaande druktechnieken), hij beschilderde foto's en maakte collages, waarin de fotografie een grote rol vervulde.

Roosenboom hield niet van de wollige kunstspraak, die exposities vaak begeleidt. In een interview met het Nijmeegs Dagblad zei hij bij voorbeeld: "Het enige wat ik met het werk doe, is laten zien wat ik maak en niets anders. Er zit geen boodschap achter of iets dergelijks."
Intussen gaf hij begin jaren negentig tweewekelijkse cursussen zwart-witfotografie bij De Lindenberg in Nijmegen. Later kwamen daar nog andere technieken bij. Collega's omschreven hem als "een prettig en humorvol mens, maar ook een groot docent en een kenner van historische grafische technieken."

Van jongs af aan was ook muziek een grote passie. Samen met zijn broer speelde hij als zanger-gitarist rock and roll in de Midnight Blues Band, die na zijn overlijden Case of Rock Band is gaan heten.
Roosenboom was jong getrouwd, maar dat huwelijk hield niet lang stand. In de jaren negentig kwam Conny Westgeest, docente Nederlands, die hij in 1985 had leren kennen, definitief naar De Bisselt. Ze trouwden in 2004, kort voordat bij Kees Roosenboom longkanker werd vastgesteld.

De tentoonstelling Kees Roosenboom met verve is in Het Petershuis te zien van 22 mei tot en met 26 juni. Veel van de geëxposeerde werken zijn beschikbaar voor de verkoop. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag, van 13.30 tot 17 uur. De toegang is vrij. Kijk voor meer informatie op www.museumhetpetershuis.nl of op www.liefdevoorlimburg.nl