Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuwe wandel- en fietsroutes in gemeente Sint Anthonis

Geplaatst op: donderdag 21 april 2016


Met de oprichting van het Recreatief Platform “Natuurlijk Sint Anthonis” streeft de gemeente Sint Anthonis ernaar zich meer en meer te profileren als een toeristische trekpleister. Alle voorwaarden ervoor zijn aanwezig: bos- en heidevelden, vennen en waterplassen, rustieke dorpjes, een karakteristieke Brink, verschillende natuur- en recreatiecampings. Initiatieven zijn nodig om de verschillende parels aan elkaar te verbinden en te promoten.
  
De paden op, de lanen in …
De werkgroep “Wandel- en fietsroutes” is zo’n initiatief. Sinds 2002 heeft de regio Noordoost-Brabant een Fietsknooppuntensysteem. In 2013 werd daar een wandelknooppuntensysteem aan toegevoegd. Vooral het wandelknooppuntennetwerk leek echter meer een papieren tijger: hoe fraai de wandelpaden ook waren, het netwerk bleef in de schaduw van de onbekendheid. De werkgroep heeft nu deze netwerken gebruikt om mooie fiets- en wandelroutes  in de gemeente uit te zetten. Zo zijn er 9 lange en 14 korte wandelroutes en 4 fietsroutes in de gemeente uitgezet. Elke wandeling start en eindigt in het centrum van elk kerkdorp. De oude fiets- en wandelroutes (veelal beschreven routes) komen hiermee te vervallen.
  
Handzame, kleurrijke folders
Om de routes voor een zo groot mogelijk publiek aantrekkelijk te maken hebben de samenstellers elke fiets- en wandelroute een aansprekende naam gegeven en op een handzame, kleurrijke folder afgedrukt. De route wordt tevens voorzien van een korte karakteristiek en een aantal foto’s van bezienswaardigheden onderweg completeert het geheel. De routes zijn binnenkort digitaal beschikbaar op deze website.  

De gedrukte routefolders zullen t.z.t. (streven is voor het zomerseizoen) op verschillende plaatsen te krijgen zijn: op de campings, in horecagelegenheden en bij alle toeristische ontmoetingspunten in de gemeente en via de website van Recreatief Platform www.natuurlijksintanthonis.nl. Het gaat er natuurlijk om zoveel mogelijk recreanten en toeristen naar de gemeente Sint Anthonis te lokken.
 
Route van de maand
In samenwerking met de redactie van Omstreeks wordt er gedurende de vakantietijd in het blad “Omstreeks” maandelijks aandacht besteed aan een bepaalde route: de route van de maand. Het blad kondigt deze route, aan het begin van de maand, aan en geeft een karakteristieke beschrijving ervan in een redactioneel artikel. Ook zal daaraan een fotowedstrijd worden verbonden. Aan het einde van de betreffende maand zullen dan de drie mooiste foto’s worden gepubliceerd.   

Uitreiking 
Op 20 april is het totale pakket van nieuwe fiets/wandelroutes overhandigd door Piet Verhoeven, namens van de werkgroep Routes van het Recreatief Platform “Natuurlijk Sint Anthonis”, aan wethouder Ingrid Voncken. Zie foto.