Deel dit artikel ‹ Terug

BHIC zet ruim 10.000 extra foto’s uit Grave online

Geplaatst op: donderdag 14 april 2016


Van stadsfestiviteiten, watersnood en koninklijke bezoeken tot jubilea en portretten van bekende stadsgenoten… Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft meer dan 10.000 foto’s van en over Grave online gezet. Fotograaf Jean Smeets uit Grave heeft deze bijzondere fotocollectie aan het BHIC geschonken.

De collectie bestaat uit fotonegatieven uit Grave (en de dorpskernen Escharen, Gassel en Velp) die tussen 1948 – 2008 gemaakt zijn door fotograaf Jos Smeets en later door zijn zoon Jean Smeets, die ook fotograaf is. Door een schenking van Jean Smeets - die onlangs zijn bedrijf beëindigd heeft - heeft het BHIC deze fotocollectie verworven. Het BHIC heeft de collectie (10.228 negatieven) geselecteerd, gescand en gedigitaliseerd. De afbeeldingen in zwart/wit en kleur geven een mooi tijdsbeeld en een bijzondere inkijk in de lokale geschiedenis van Grave. Lang niet alle fotobeschrijvingen zijn volledig. We hopen dus dat mensen die meer weten over een foto ons helpen aan informatie en reageren.

Oudste foto
De oudste foto uit de collectie is een foto van een postkoets uit 1912. Waarschijnlijk is dit een reproductie die Jos Smeets heeft opgenomen in zijn collectie, evenals een foto uit 1925 tijdens de watersnood in Brabant en Gelderland. Hier worden mensen en vee met het pont bij Grave naar de overkant gebracht. Heel bijzonder is de foto van de uit Grave afkomstige piloot en luchtvaartpionier Jan Hondong, die gehuldigd wordt en een lauwerkrans krijgt voor het stadhuis in Grave (december 1934). Of de foto van Burgemeester Ficq die samen met een militair commandant een groep militairen inspecteert in het centrum in Grave (1940). Van heel andere orde is de afbeelding van de bruiloft van de drie bruidsparen Gerrits uit Langenboom of het 50-jarig huwelijksjubileum in 1949 van een echtpaar uit Grave. Verder zitten er veel foto’s tussen van oude gebouwen, boerderijen, straatbeelden en gebeurtenissen. Door hun werk voor verschillende regionale media geeft de collectie zicht in belangrijke gebeurtenissen.

Jean Smeets: “mijn vader is in 1948 in de Rogstraat in Grave begonnen met zijn zaak. Hij maakte portretfoto’s en bruidsreportages, maar bijvoorbeeld ook straatbeelden. Daarnaast werkte hij vaak in opdracht, onder andere voor de Graafsche Courant, maar ook voor de Gelderlander. In 1955 is hij verhuisd naar de Klinkerstraat, waar ik nu nog steeds zit. In 1972 heb ik zijn zaak overgenomen. Ons werk was heel afwisselend, die diversiteit van ons vak zie je zeker terug in deze collectie.”

Je kunt de fotocollectie hier bekijken, of via www.bhic.nl/fotos, vervolgens bij het zoekvenster de code 1907-?????? intypen, dan krijg je ze allemaal te zien. Weet je meer over een foto, help ons aan informatie en reageer via de blauwe knop bij de foto.  

Foto: 50-jarig huwelijksjubileum in 1949 van een echtpaar uit Grave (fotocollectie BHIC)