Deel dit artikel ‹ Terug

Neem op 3 mei een duik in het Romeinse verleden van Cuijk!

Geplaatst op: dinsdag 12 april 2016


Cuijk, 12 april 2016 – Museum Ceuclum bestaat 25 jaar en viert dit jubileum met bijzondere activiteiten door het jaar heen. Tijdens de landelijke Romeinenweek van 30 april tot 8 mei, zal op dinsdagmiddag 3 mei een Romeinse reiswagen, compleet met Romeinen, arriveren en na een rondrit door het centrum halthouden op het plein voor Museum Ceuclum. Daar vindt een spectaculaire opening rond 13.00 uur plaats met de komst van keizer Valentinianus, die in Cuijk de brug over de Maas in 369 gerestaureerd heeft. Er komen kramen met historische proeverij, boeken, informatie en vooral veel activiteiten voor kinderen.

De landelijke Romeinenweek is een initiatief van Romeinen Nu, het promotiebureau voor Romeinse geschiedenis in Nederland. De activiteiten op 3 mei in Cuijk worden door museum Ceuclum in samenwerking met de gemeente Cuijk en Romeinen Nu georganiseerd.

Activiteiten voor jong…
Kramen met Romeinse spelletjes, fibula’s maken, olielampjes maken, marcheren met Romeinse tunieken aan en misschien wel een rit met de Romeinse reiswagen als de paarden niet te moe zijn. Als klap op de vuurpijl ligt er een grote zandhoop op de Maaskade waar kinderen zelf met troffels, schepjes en zelf met een metaaldetector als echte archeologen aan de slag kunnen. Wat ze vinden wordt door deskundigen gedateerd en mag mee naar huis genomen worden.

… en ouder
Bij de Fotoarchiefdienst vinden lezingen plaats over Romeinse wegen, Romeinse brug en Riviergoden. De Romeinse Tuin is open en daar verwachten we filmfragmenten van opgravingen. Cuijk heeft iets met de Romeinen en wil dat graag uitleggen en toelichten. U bent, liefst met kinderen, van harte welkom!

Meer informatie
Houd de komende weken de gemeentepagina en de gemeentelijke website in de gaten voor meer informatie over de Romeinendag in Cuijk. U kunt ook terecht bij het VVV kantoor in de Maasstraat in Cuijk. Meer informatie over de landelijke Romeinenweek vindt u op www.romeinenweek.nl