Deel dit artikel ‹ Terug

Dromerige landschappen en eigenzinnige sieraden

Geplaatst op: dinsdag 12 april 2016


GENNEP- De volgende wisseltentoonstelling in museum Het Petershuis krijgt de titel Landschap droomt. Daarmee is precies de sfeer weergegeven van de schilderijen van Jacqueline Engels, die samen met sieraadontwerper Roelinde Boot exposeert.

De werken van de Maldense schilderes (opgeleid aan een Belgische academie) zijn vaak intrigerende landschappen, uitgevoerd in harmonieuze kleuren. Bijna altijd zijn er mensen of dieren aanwezig. Zelf zegt ze daarover: "De mens staat centraal, soms in de vorm van silhouetten en schaduwen, maar steeds minder expliciet dan in mijn eerdere werk."
Jacqueline Engels noemt haar werk een constante zoektocht naar een geraffineerde combinatie van stijlen en materiaal. Ze gebruikt lagen van verschillende verfsoorten en subtiele toon- en kleurnuances.

Roelinde Boot uit Oosterbeek maakt hoogst originele sieraden. Ze heeft een voorliefde voor landkaarten en historische plattegronden en die zijn in haar werk terug te vinden. De patronen van wegen en rivieren zijn een metafoor voor reizen, die ze verwerkt in eigenzinnige sieraden. Ze kreeg bekendheid met haar Cityjewels4me waarin de plattegronden van Amsterdam of Berlijn zijn verwerkt.

De tentoonstelling Landschap droomt is in Het Petershuis te zien van 17 april tot en met 16 mei. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag, van 13.30 tot 17 uur. Eerste pinksterdag gesloten; tweede pinksterdag geopend. De toegang is gratis.

Pronkstukken
Het Petershuis levert ook een bijdrage aan de Nationale Museumweek, die van 16 t.e.m. 24 april loopt. Driehonderdvijftien musea hebben ieder één pronkstuk uit hun collectie gekozen en geven dat extra aandacht. Bij het Gennepese museum viel de keus op de Pruisische windhaan, die van circa 1615 tot 1894 op de toren van het stadhuis heeft gestaan en daarna spoorloos was verdwenen. Door een toeval kwam de haan weer terug in Gennep. Hij wordt nu al jaren gekoesterd in het museum. Alle museum-pronkstukken zijn te vinden op de website nationalemuseumweek.nl.

Kijk voor meer informatie op www.museumhetpetershuis.nl of op www.liefdevoorlimburg.nl