Deel dit artikel ‹ Terug

APOCALYPS: het mysterie Jeroen Bosch

Geplaatst op: donderdag 24 maart 2016


Een nieuw theaterconcert van gitaarvirtuoos Eric Vaarzon Morel met internationale cast

Nederland herdenkt in 2016 de 500ste sterfdag van de befaamde kunstschilder Jeroen Bosch. Als zoon van een kunstschilder vertaalt Eric Vaarzon Morel de fascinerende beelden uit het drieluik `Het Laatste Oordeel` van de surrealistische meester uit de 15e eeuw naar een muzikale wereld vol wonderlijke gedrochten, droombeelden en nachtmerries, vertrapt door Spaanse lichtvoetigheid.

In APOCALYPS brengt Vaarzon Morel op zijn geheel eigen artistieke wijze de toptalenten sopraan Claron McFadden, flamencodanseres Raquela Soblechero, acteur David Lucieer en saxofonist Miguel Martinez bij elkaar.

Tezamen excelleren ze in een ode aan de toen vooruitstrevende, en nu nog altijd springlevende surrealist Jeroen Bosch. In hun muziek, zang en dans vinden zij duisternis, satire, waanzin en veel Spanje.
Zo weerspiegelt de Nederlands-Spaanse cast met dit muziektheaterstuk in betoverende beeldspraak de beelden van de magisch-realistische kunstschilder in hun eigen Apocalyps. Een fenomeen dat ons allen tot op de dag van vandaag fascineert en bezielt. `La Divina Commedia` van Dante Alighieri dient als leidraad voor de teksten die worden gezongen en gesproken in het Italiaans, Spaans en Nederlands: het obscure van de hel, de vertwijfeling van het vagevuur en de verlichting van de hemel.

Cast
Eric Vaarzon Morel * concept, compositie en flamencogitaar
Claron McFadden * sopraan
Raquela Soblechero * flamencodans
Miguel Martinez * saxofoon
David Lucieer * voordracht

Voor zijn opera El Greco de Toledo gaf de Volkskrant hem vijf sterren: “Dat Eric Vaarzon Morel een fantastische flamencogitarist is, wisten we allang, maar met deze opera maakt hij bovendien veel indruk als componist en arrangeur. Ook heeft hij een scherpe neus voor talent en hoe dat kan schitteren.”

‘Ook daarom hou ik van flamenco: het stimuleert de vrije geest. Ik ben steeds meer mijn eigen muziek gaan maken, en heb uiteindelijk mijn kunstenaarschap gevonden, hoe pretentieus dat misschien ook klinkt. Al is de zoektocht natuurlijk nooit ten einde.’ Eric Vaarzon Morel in NRC, 10 januari 2015.

Schouwburg Cuijk
Wo 6 april, 20.15 uur
Toegang: 22,5 euro (incl pauzeconsumptie en garderobe)
www.schouwburgcuijk.nl