Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing 'labyrinten, cirkels en spiralen'

Geplaatst op: donderdag 11 februari 2016


In bibliotheek Boxmeer

Het labyrint komt in alle tijden en culturen voor, vanaf het stenen tijdperk.
Het meest bekende labyrint is dat van Kreta, en veel mensen kennen het labyrint uit de kathedraal van Chartres.
Het is een oeroud symbool, dat in zijn oorsprong een cirkel of spiraal was.
Het is verbonden is met de weg door het leven, met levenswijsheid en bezinning.
Het labyrint is niet gebonden aan enige religieuze of culturele stroming, daarom kan het mensen altijd weer aanspreken.
Afbeeldingen van een labyrint zijn gevonden bij verschillende Indianenvolkeren, de vorm komt voor op moskeeën in Pakistan, het is in het landschap uitgestoken in Ierland, getekend in rotsen in Peru en op kerken in Italië.

Op donderdag 18 februari verzorgt Truce Soeter om 20.00 uur in bibliotheek Boxmeer hierover een lezing. De lezing gaat over de betekenis en de vele verschijningsvormen van het labyrint. Aan de hand van plaatjes wordt duidelijk hoe labyrinten, cirkels en spiralen voorkomen in verschillende culturen en godsdiensten, en van alle tijden zijn. Hoe ze herkenbaar zijn in de natuur en hoe zij kunstenaars inspireren. En hoe ze in tuinen en landschappen worden aangelegd ter bezinning. Het wordt een lezing met veel plaatjes en foto's.
Dat een labyrint géén doolhof is, zal in ieder geval ook duidelijk worden.

Truce Soeter is al lang geboeid door het labyrint en haar interesse werd versterkt door het werk van Klaus van der Locht, de kunstenaar die aan de Waalkade in Nijmegen een waterlabyrint legde.
Hij verwees naar belangrijke literatuur waardoor ze meer inzicht kon verwerven. Sindsdien heeft het haar niet meer losgelaten. De ideeën die ze opdeed van anderen en die zij zelf ontwikkelde wil ze graag overbrengen aan andere mensen.

Bibliotheek Boxmeer, De Raetsingel 1, Boxmeer.
Gratis kaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheekvestigingen en via de website van BiblioPlus: www.biblioplus.nl Vooraf aanmelden is verplicht. De lezing gaat namelijk alleen door bij voldoende aanmeldingen.

Dit is een activiteit in de serie KennisMakers, een project van BiblioPlus om kennisdeling in het werkgebied te ondersteunen.  
advertentie