Deel dit artikel ‹ Terug

Wie vlecht de beste Maasheg?

Geplaatst op: woensdag 7 maart 2007


U kunt ook dit jaar weer meemaken wie de beste Maasheg vlecht. Op zondag 11 maart vindt het NK Maasheggenvlechten 2007 plaats in Oeffelt. Het evenement benadrukt het bijzondere karakter van het Maasheggenlandschap in de gemeente Boxmeer.

Bijzonder landschap is bijzondere aandacht waard
Het Maasheggengebied is uniek met eeuwenoude natuurlijke elementen. Het gebied staat bekend om zijn grote diversiteit aan flora en fauna. Er staan diverse inheemse plantensoorten, kenmerkend voor dit gebied.

Een belangrijk en zichtbaar element in het landschap zijn de heggen. Dit zijn van oudsher natuurlijke afrasteringen voor vee. In vroeger tijden vlochten boeren de Maasheggen op een zodanige wijze dat deze ondoordringbaar waren voor vee en duidelijk de scheidingen tussen de diverse percelen aangaven. Deze Maasheggen werden vervolgens druk bevolkt door een grote diversiteit aan vogels.

Behoud van kennis en kunde
Om het karakter van de Maasheggen te herstellen en te behouden is het belangrijk dat het gebied zorgvuldig beheerd wordt. Het in ere herstellen van het bijna verdwenen ambacht heggenlechten is daarbij een essentieel onderdeel.

De Stichting Heg- en landschap en de gemeente Boxmeer organiseren daarom, in samenwerking met Staatsbosbeheer en IVN de Maasvallei, jaarlijks het kampioenschap Maasheggenvlechten. Voor dit kampioenschap zijn diverse vrijwilligers en professionals uitgenodigd. Op 11 maart aanstaande laten zij kennis en kunde op het gebied van heggenvlechten zien. De deelnemers, 20 teams van 2 of 3 personen, moeten elk 10 meter heg vlechten. Een jury van oude rotten in het vak gaat het vlechtwerk beoordelen.

Bijzonder voor jong en oud
De organisatie van het kampioenschap biedt een compleet programma. De wedstrijd begint om 12 uur en eindigt om 16 uur. U kunt van dichtbij meemaken hoe het heggenvlechten in zijn werk gaat.

Behalve het heggenvlechten ziet u trekpaarden en brandrode runderen; u kunt een schapendrijver aan het werk zien en u kunt een wandeling of een fietstocht door het gebied maken. Kinderen kunnen een heksenbezem maken of een koe melken en er zijn lammetjes.

Op het Raadhuisplein is een informatiemarkt, waarbij diverse natuurorganisaties zich presenteren. Ook de gemeente Boxmeer laat zien wat zij doet voor de natuur en het landschap in deze gemeente. Er zijn streekproducten te koop en de Oeffeltse heemkundevereniging verzorgt een mooie expositie. Daarnaast is er muziek van o.a. good-old Theo Diepenbrock, die natuurlijk de Ode aan de Maasvallei zal zingen.

‘Welkom in het oudste landschap van Nederland’
Het kampioenschap Maasheggenvlechten in combinatie met allerlei speciale doe- en kijkactiviteiten belooft weer een bijzondere dag te worden in een bijzonder landschap.

Op 11 maart bent u vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur welkom in Oeffelt (borden volgen). Een huifkar brengt u vanaf het Raadshuisplein in Oeffelt naar de Oeffelter Meent en later weer terug. Om 16.30 uur reikt burgemeester van Soest De Gouden Hiep uit aan de winnaars. De toegang is gratis.

Voor meer informatie verwijzen we u naar www.hegenlandschap.nl.
advertentie