Deel dit artikel ‹ Terug

Paul Groot als Robert Long in gelijknamige musical

Geplaatst op: maandag 18 januari 2016


Biografische musical rond het leven van een icoon uit de Nederlandse entertainmentwereld.

Paul Groot als Robert Long
Robert Long
Zijn liedjes, zijn leven


De zegetocht van Robert Long begon in 1974 met zijn debuutalbum ‘Vroeger of later’. Hoewel een aantal omroepen de plaat boycotte vanwege de politieke en religieus gevoelige thema’s, vond ‘Vroeger of later’ zijn weg naar honderdduizenden platenkasten. Longs liedjes waren rebels, vooruitstrevend en romantisch en werden daarom grijsgedraaid.

Na succesvolle tournees van ‘Sonneveld’, ‘Toon’ en ‘Ramses’ presenteert Stage Entertainment opnieuw een biografische musical rond het leven van een icoon uit de Nederlandse amusementswereld. Het rijke oeuvre van de zanger, cabaretier, schrijver, acteur en tv-presentator is de leidraad van deze voorstelling, waarin Robert Long wordt vertolkt door Paul Groot. Diens Koefnoen-collega Jeremy Baker kruipt in de huid van Leen Jongewaard, met wie Long drie theatershows maakte.

Zijn liedjes, zijn leven
In de vroege jaren tachtig gaan Robert Long en Leen Jongewaard, de één een bejubelde zanger, de ander een gevierd acteur, een spraakmakende samenwerking aan. Hun drie hondsbrutale, scandaleuze en grensverleggende shows doen het bedeesde Nederlandse theater op zijn grondvesten trillen. Tijdens de voorbereiding van hun derde show lijken echter alle heilige huisjes omgetrapt, al het vuil gespoten en een artistieke impasse dreigt. Naarstig op zoek naar materiaal voor nieuw repertoire duiken Long en Leen ten einde raad in hun verleden. Maar dan komen onthutsende feiten boven die hun samenwerking, hun succes en uiteindelijk hun vriendschap in een ander, ontluisterend licht zetten. Robert Long; een meeslepende musical over vroeger, vrijheid, verlatingsangst, verraad en de verrukkelijke songs van de onnavolgbare Robert Long.

Deze lichtvoetige, cynische, humoristische en nostalgische musical laat de moderne tijd van toen herleven.
Tekst: Dick van den Heuvel. Regie: Peter de Baan. Spel: Paul Groot, Jeremy Baker e.a.


We lazen in de pers:
‘Robert Long geslaagd’ (***1/2 Telegraaf )
‘Paul Groot fenomenale blikvanger’ (**** NRC)
‘Liefdevolle muzikale ode’ (*** AD)
‘Zeer de moeite waard’ (*** Trouw)

Schouwburg Cuijk
Vr 29 januari, 20.15 uur
33,5 (inclusief pauzeconsumptie en garderobe)
www.musicals.nl
www.schouwburgcuijk.nl
 
advertentie