Deel dit artikel ‹ Terug

Drukbezochte presentatie nieuwe jeugdboek van Ineke Kraijo

Geplaatst op: maandag 18 januari 2016


Woensdag 13 januari was het precies honderd jaar geleden dat verschillende plaatsen rond de voormalige Zuiderzee werden getroffen door een vreselijke overstroming. Op het eiland Marken vielen zestien doden te betreuren.
Het nieuwe jeugdboek van de in Cuijk wonende Ineke Kraijo speelt op het Marken van 1916. Daarom vond daar de presentatie van het boek Vechten tegen de golven plaats. De belangstelling was overweldigend.

Kraijo: ‘Op een geschiedeniskalender van 2014 las ik over de ramp van 1916. Daarvoor had ik er nog nooit iets over gehoord, maar ik wist meteen dat ik daar een boek over wilde schrijven, juist omdat die Stormvloed veel onbekender is dan de Watersnoodramp van 1953.
Ineke Kraijo deed veel research voor het boek. Ze begon met het bezoeken van het Zuiderzeemuseum en Marken. Verder las ze verschillende boeken over de visserij, over Nederland begin 20e eeuw en natuurlijk over de Stormvloed van 1916. Uiteraard bood ook Internet veel informatie.

Kraijo: ‘Gelukkig was mijn uitgever na het lezen van de synopsis en het eerste hoofdstuk meteen enthousiast. Daarna was het vooral hard doorwerken, want ik wilde natuurlijk dat mijn boek in de winkels lag voor alle herdenkingen zouden beginnen, op 13 en 14 januari 2016. En dat lukte.’

Kraijo kon het boek presenteren op de enige basisschool die Marken rijk is. Op woensdag 13 januari, in een tot de nok gevulde gemeenschapsruimte van de basisschool, vertelde Ineke over de totstandkoming van het boek. Na afloop was er gelegenheid het boek te kopen en te laten signeren. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Niet alleen kinderen van de bovenbouw kochten het boek, maar ook veel volwassenen.

Kraijo: ‘Na afloop lunchten we in een restaurantje aan de haven. Een bijzonder idee om daar te zitten, terwijl ik mijn hoofdpersoon in diezelfde haven had laten staan, uitkijkend naar zijn vader, die al terug had moeten zijn van zee.’
Het boek Vechten tegen de golven vertelt het verhaal van de 11-jarige Dirk. Dirk woont op het eiland Marken, in de Zuiderzee. Als hij 12 wordt, moet hij van school af om te gaan werken als visser, net als zijn vader en opa. Dirk wil veel liever doorleren om dokter te worden, maar hij heeft geen keus.

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 steekt er een zware storm op. Het eiland overstroomt. De golven beuken de huizen kapot en bijna niemand kan zwemmen. Ook het huis van Dirk komt onder water te staan. Dirk moet vechten voor zijn leven en voor dat van zijn familie, maar het water is sterk. Zullen ze het overleven?
Vechten tegen de golven is een boek voor kinderen tussen de negen en twaalf jaar. Het is Kraijo’s twaalfde boek. Haar eerdere historische romans leverden haar verschillende nominaties op.

Het boek is te koop in de Readshop in Cuijk en in alle andere boekhandels in de regio (te bestellen). Voor een gesigneerd exemplaar kun je contact met Ineke Kraijo opnemen. www.inekekraijo.nl