Deel dit artikel ‹ Terug

Wereldtuin Verdeliet genomineerd voor Appeltje van Oranje 2016

Geplaatst op: maandag 18 januari 2016


Het Oranje Fonds bekroont jaarlijks drie initiatieven met een Appeltje van Oranje. Op vrijdag, 15 januari, koos de jury na een presentatie Wereldtuin Verdeliet Land van Cuijk tot een van de elf genomineerden. Verdeliet bedankt iedereen die een stem heeft uitgebracht op Verdeliet tijdens de stemweek in december. In mei worden alle genomineerden ontvangen op Paleis Noordeinde en krijgen uiteindelijk drie winnaars de prijs uit handen van Koningin Máxima.

Begin 2013 is gestart met de schop in de grond tijdens NLDOET om een levendig, groen gebied te maken in wijk De Valuwe in Cuijk. De Wereldtuin is een burgerinitiatief waarvoor 62 medewerkers (vrijwilligers) uit de wijk, dorp en regio zich in zetten. De jongste is 10 en de oudste medewerker is 70 jaar. Er is een voedsel- en ontmoetingstuin waar gewerkt wordt aan duurzaam onderhoud van de tuin en waar groenten wordt geteeld. Er is een bijenstal en een nieuwe vijver aangelegd met een terras en het gebouw wordt nu opgeknapt. En Verdeliet heeft een digitaal tuinmagazine WELIG met zo’n 450 lezers. Het motto van Verdeliet is: doen, delen en beleven en iedereen is welkom!

De Appeltjes van Oranje is een jaarlijkse prijs van Oranje Fonds voor succesvolle sociale initiatieven die verschillende groepen mensen samen brengen. Dit jaar draait de zoektocht voor de prijs om gemeenschappelijke voorzieningen die helemaal worden gerund door vrijwilligers. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €15.000,- en een bronzen Appeltje van Oranje, gemaakt door Prinses Beatrix.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar steunde het met € 28,7 miljoen initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Aanmelding NLDOET op 12 maart

Ook dit jaar steekt Verdeliet de handen uit de mouwen tijdens NLDOET op zaterdag, 12 maart a.s. We gaan die dag aan het werk voor de aanleg van een kruidentuin, het maken van een overkapping voor de fietsenstalling en allerlei tuinactiviteiten.
Wilt u een dagje mee helpen om Verdeliet nog mooier te maken en op deze manier kennis maken met dit initiatief? Kijk dan op www.nldoet.nl en klik op “klus zoeken”. Wanneer u zich aanmeld ontvangt u vooraf nog informatie over de dag zelf.

Voor meer informatie over Verdeliet, kijk dan op www.wereldtuinverdeliet.nl of op Facebook en YouTube.  

Foto: © Oranje Fonds - Bart Homburg
advertentie