Deel dit artikel ‹ Terug

Emaille kunst in Graafs Museum

Geplaatst op: maandag 4 januari 2016


Grave - Zondag 10 januari wordt in het Graafs Museum een demonstratie emailleren gegeven door Marij Vermeulen, lid van het Kunstenaars Collectief Ravenstein. In het Graafs Museum loopt momenteel de tentoonstelling Familie van der Putten in de Kunst, met schilderen over Grave en emaille kunstwerken van de Graafse familie Van der Putten. Schilderijen door Frits en Arnold van der Putten van Grave in de periode 1900-1940. Van der Putten’s kleindochter Bethje (1934) heeft zich toegelegd op emailleerwerk dat ook onderdeel uitmaakt van deze tentoonstelling, waardoor er een mix is ontstaan van schilderijen over Grave aan de muren van het museum en bijzonder emailleerwerken die in vitrines worden uitgelicht.

Marij Vermeulen is betrokken bij het vlakglas- en emaillemuseum te Ravenstein. In het Graafs Museum geeft zij op 10 januari van 14.00 tot 16.00 uur een demonstratie emailleren, waardoor het werk achter de tentoongestelde kunstwerken van Bethje nog meer tot de verbeelding gaan spelen. Wat schuilt er voor techniek achter deze kunstwerken, hoe gaat dat emailleren in zijn werk en welke creativiteit is er allemaal mee mogelijk? Bezoekers kunnen er met hun neus bovenop zitten in het Graafs Museum en deskundige Marij Vermeulen indien gewenst het hemd van het lijf vragen.

Periode 1900-1940
In menig Graafse woning hangt nog werk van Frits van der Putten, die een schilderbedrijf in Grave had en daar in de Brugstraat woonde. Een bijzondere periode voor Grave (1900-1940) legde hij in zijn schilderijen vast, de periode dat de vesting net was ontmanteld en veel historische bebouwing van Grave nog aanwezig was. Het is tijdens de looptijd van deze expositie exact 150 jaar geleden dat schilder Frits van der Putten (overleden in 1940) werd geboren.

Het museum heeft ook een soort buitententoonstelling: in café De Gouden Leeuw in Grave zijn wandschilderingen van Frits te zien. Koop een plattegrond van Grave met schilderijen van Van Der Putten en je krijgt korting op een kopje koffie/thee in De Gouden Leeuw.

Graafs Museum
Het Graafs Museum is gevestigd in De Hampoort uit 1668, een stadspoort dat tot de Top 100 der Nederlandse Rijksmonumenten behoort. Een bezoek aan het museum biedt daarmee naast de tentoonstelling over Van der Putten, de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Grave ook de gelegenheid dit bijzondere Rijksmonument van binnen te bekijken. Het museum (St. Elisabethstraat 10A) is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot en met 17.00 uur.