Deel dit artikel ‹ Terug

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling; rechten en plichten

Geplaatst op: dinsdag 29 december 2015


Vuurwerk tijdens de jaarwisseling, een mooie, nationale traditie: het nieuwe jaar verwelkomen. Een bijzonder moment voor een terugblik op 2015 en een vooruitblik naar 2016. Een gebruik dat je herkent in veel culturen en ook in Nederland. Met elkaar het nieuwe jaar vieren, ook in de straat en eigen buurt en daarbij genieten van het vuurwerk.

In deze special leest u hoe we zorgen voor een veilige jaarwisseling. We geven u enkele tips om het nieuwe jaar hopelijk gezond en zonder al te veel overlast in te gaan.

Veilig vuurwerk afsteken
Vuurwerk afsteken mag op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot nieuwjaarsnacht 02.00 uur.

Vuurwerk kopen
Koop vuurwerk bij een erkend verkooppunt van vuurwerk. U kunt hier op 29, 30 en 31 december terecht voor al uw veilig vuurwerk. Vuurwerk kopen mag vanaf 16 jaar.

Afsteken
Let bij het vuurwerk afsteken op het volgende:
* Gebruik een aansteeklont;
* Zet vuurpijlen in een fles en zorg dat deze niet kan omvallen;
* Draag brandveilige kleding (katoen, leer of wol en geen capuchon);
* Draag een veiligheidsbril;
* Sta op veilige afstand;
* Lees de gebruiksaanwijzing;
* Steek geen vuurwerk af in de buurt van locaties waar mensen en dieren er last van hebben, zoals een verzorgingstehuis, supermarkt of dierenweide;
* Houd huisdieren binnen;
* Houd ramen en deuren gesloten;
* Zet containers binnen of sluit ze af.

Verboden
Illegaal vuurwerk, zoals strijkers, mortierbommen en lawinepijlen, is bij het afsteken levensgevaarlijk en daarom verboden. Het is een van de oorzaken van ernstige brandschade en ongelukken met zwaar letsel. Vaak ontbreekt de gebruiksaanwijzing en heeft dit vuurwerk een veel zwaardere lading dan toegestaan. We raden iedereen af om dit vuurwerk te kopen, af te steken en/of mee te experimenteren.

Schade
Laat verpakkingsmaterialen, oud papier, autobanden, hout en containers niet aan de openbare weg staan. Plaats het ook niet daar waar het gemakkelijk te pakken is. Om schade aan gemeentelijke eigendommen zo snel mogelijk te herstellen, kunt u schade melden bij de meldlijn:
Digitaal: postbus@sintanthonis.nl of via: www.verbeterdebuurt.nl
Telefonisch: (0485) 388888 (tijdens kantooruren)
Schriftelijk: Gemeente Sint Anthonis, Postbus 40, 5845 ZT Sint Anthonis.

Bureau Halt
De politie stuurt jonge vandalen tussen de 12 en 18 jaar, die minder ernstige strafbare feiten plegen, naar Bureau Halt. De politie verwijst ze door als ze illegaal of ondeugdelijk vuurwerk bezitten of vuurwerk afsteken buiten de toegestane tijd. Zij voeren hun werkstraf zoveel mogelijk uit rond de feestdagen en bij voorkeur op de locatie waar zij de schade hebben aangericht. Bij ernstig strafbaar gedrag zal de zaak worden voorgelegd aan de officier van justitie om lik op stuk beleid toe te passen.

Ruimte voor hulpverleners
Tijdens de jaarwisseling zijn de hulpdiensten alert. Van groot belang is dat zij hun reguliere taken kunnen uitvoeren. Het is daarom, eigenlijk zoals altijd, niet toegestaan de hulpdiensten te belemmeren. Intimidatie of bedreigen van overheidspersoneel rond de jaarwisseling wordt door de rechter extra zwaar bestraft.

Lik-op-stuk beleid
Voor een aantal strafbare feiten die tussen 31 december vanaf 00.00 uur tot 2 januari 08.00 uur worden gepleegd, geldt een lik-op-stuk beleid. Het gaat om:
* geweld (incl. belediging en bedreiging) tegen werknemers met een publieke taak
* openlijk geweld
* brandstichting
* vernieling
* (zware) mishandeling

Vuurwerk gerelateerde zaken
Het Openbaar Ministerie (OM) eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. De strafeis ligt hoger dan anders. Indien sprake is van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak wordt de strafeis met 200% verhoogd. Zo kan een belediging van een ambtenaar al snel een boete van honderden euro’s opleveren. Ook eist het OM hogere straffen voor iedereen die stunt met zwaar professioneel (illegaal) vuurwerk of zelf vuurwerkbommen maakt of afsteekt. Misdragingen gedurende deze jaarwisseling kunnen gevolgen hebben voor de aanloop naar de jaarwisseling 2016-2017, op grond van de (Voetbal)wet kan een voorlopige maatregel worden opgelegd. Dit kan een straatverbod, contactverbod of meldingsplicht zijn.

Meld (vuurwerk)overlast en vandalisme
Wij vragen u om (vuurwerk)overlast en vandalisme altijd te melden. Ziet u iemand vuurwerk afsteken of vermoedt u dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen? Of bent u getuige van vandalisme of een verdachte situatie? Meld dit direct bij de politie.
Dader nog in de buurt? 112
U kent de dader? 0900-8844
Liever anoniem? 0800-7000

Vuurwerk is er in vele soorten en maten. Er bestaat veel wetgeving over wat wel en niet mag. Wanneer u melding wilt doen, denk dan aan de volgende dingen: hoe ziet de verpakking eruit, wat zit erin en om hoeveel dozen gaat het. Hoe ligt het opgeslagen, wordt het vervoerd en waar naartoe.

Vuurwerkafval opruimen
Vuurwerk afsteken is leuk, maar geeft ook veel troep. Ongelukken met vuurwerk ontstaan voor, tijdens, maar ook na oud en nieuw. Veel ongelukken gebeuren op nieuwjaarsdag en vaak zijn hier kinderen bij betrokken. Zij proberen vuurwerk dat niet is afgegaan en is blijven liggen opnieuw af te steken. Met alle gevolgen van dien. Ruim daarom uw vuurwerkafval zoveel mogelijk direct op. Wees echter alert op nog niet afgekoeld afval. Verzamel het vuurwerkafval, maak het vochtig en stop het daarna in de afvalzak.
We treffen voorbereidingen voor een veilige en gezellige jaarwisseling, we gaan er van uit dat u hier aan meedoet en uw steentje bijdraagt.

Samen voor een veilige gemeente Sint Anthonis!
U kunt meer lezen over regels die gelden voor het afsteken van vuurwerk op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk.