Deel dit artikel ‹ Terug

Uniek concert; wereldprimeur in Schouwburg Cuijk!

Geplaatst op: maandag 14 december 2015


Lavinia Meijer
Michiel Borstlap
Carel Kraayenhof

Zondag 27 december!
De datum van een bijzonder concert door de topmuzikanten Lavinia Meijer (harp), Michiel Borstlap (piano) en Carel Kraayenhof (bandoneon) komt steeds dichterbij!

Voorprogramma vanaf 14.15 uur
De middag begint met een voorprogramma vanaf 14.15 uur in de theaterzaal. In dat voorprogramma zullen Lavinia, Michiel en Carel zich allereerst (ieder gedurende 15 minuten) aan het publiek voorstellen en vertellen over hun muziek en hun instrumenten. Lavinia zal ook een filmpje vertonen over haar bezoek aan een harpfabriek in Chicago. 

Concertprogramma 15.00 - 18.00 uur
Het concert begint om 15.00 uur. De musici presenteren in afwisselende combinaties diverse solo- en duo-concerten. Het uiterst gevarieerde programma eindigt met een sprankelende grande finale van de drie muzikanten samen; zij delen in onze schouwburg voor het eerst gedrieën het podium! 

Programma
Klassiek? Jazz? Wereldmuziek? De drie musici spelen alleen maar goede, grotendeels hedendaagse muziek, die niet onder één noemer valt te rangschikken. Serieus, maar ook lichtvoetig en frivool.
Lavinia, Michiel en Carel zullen zélf de te spelen muziekstukken op een informele en persoonlijke wijze bij het publiek introduceren. Rekent u op Piazzolla, Glass, Einaudi, Satie e.a.

Lavinia Meijer
De verschillen tussen een soloconcert van Lavinia Meijer met de duo-concerten die zij verzorgt met respectievelijk Michiel Borstlap en Carel Kraayenhof zijn immens. Het publiek krijgt letterlijk drie gezichten van Lavinia Meijer te zien.
Zij is zonder enige twijfel de meest veelzijdige klassieke muzikante van haar generatie. Met haar eigenzinnige aanpak heeft zij een groot publiek weten te bereiken. Haar album met composities van de Amerikaan Philip Glass is meer dan 30.000 keer over de toonbank gegaan. Het leverde Lavinia een platina-plaat op.

Recentelijk heeft Lavinia Meijer samen met Carel Kraayenhof een live-album uitgebracht (In Concert), waarmee al meteen de album top 100 werd behaald. In Cuijk brengen Lavinia en Carel een selectie van de stukken die op dit album staan. Denk aan muziek van Astor Piazzolla, Ennio Morricone, maar ook van Carel Kraayenhof zelf.

Michiel Borstlap gaat in zijn solo-optreden weer een hele andere kant op dan zijn fans van hem zijn gewend. Michiel is in het buitenland veruit de bekendste Nederlandse jazzmusicus, o.m. doordat hij als eerste niet-Amerikaan de prestigieuze Thelonious Monk Award medio jaren negentig op zijn naam schreef. De Miles Davis-alumni Wayne Shorter en Herbie Hancock zetten Michiels compositie Memory of Enchantment op hun repertoire en namen het gezamenlijk ook op voor het Verve-album 1 + 1. Het stuk werd door beide coryfeeën ook in Japan gespeeld ter viering van International Jazz Day. 
Michiel, wiens nieuwe album Live at the Amsterdam Arena komend voorjaar wordt uitgebracht, is radicaal van koers veranderd. Hij brengt omfloerste, melodieuze maar vooral ook onderhuids zinderende thema’s, die ‘muzikaal geografisch’ ergens tussen de romantiek van Chopin en het sobere, mysterieuze van Satie kunnen worden gesitueerd. Zijn stukken lenen zich ook perfect voor duo-uitvoeringen samen met Lavinia Meijer. Eerder dit jaar werd een concert van Michiel en Lavinia in de Edesche Concertzaal met gestamp en gejuich door het publiek ontvangen.

Sprankelende finale | Wereldprimeur!
Lavinia en Michiel werken op een geheel andere wijze samen dan Lavinia en Carel doen. Lavinia en Michiel bespreken welke thema’s ze spelen en hoe die in grote lijnen kunnen worden ingevuld. Maar op het podium gaat dat vaak andere kanten op dan vooraf besproken of verwacht. Het is een even intens als spannend avontuur. In haar optredens met Carel, wordt doorgaans vastgehouden aan de partituur als leidraad. De intensiteit en speelvreugde is er niet minder om. Zo ervaart het publiek verschillende manieren van musiceren. Beide intens, beide op verbluffend hoog technisch niveau, maar beide volstrekt anders. Cuijk heeft de primeur om u al die verschillende kanten van de opvoeringspraktijk te tonen.
Er wordt gehoopt op een sprankelende grande finale van de drie musici, die daarmee voor het eerst gedrieën het podium delen.

Goed om te weten
Theaterzaal; vrije keuze van zitplaats
Aanvankelijk was de opzet van het programma bedoeld als een muziekfestival, waarbij de artiesten in verschillende combinaties zouden musiceren in diverse ruimten in de schouwburg. Vandaar dat op de toegangskaartjes geen rij- en stoelnummer staat vermeld. 
Echter, gezien het grote aantal kaarten dat inmiddels verkocht is, bleek deze opzet niet haalbaar. Daarom vinden álle optredens plaats in de Theaterzaal. In tegenstelling tot wat het publiek van ons gewend bent, is daar die middag een vrije keuze van zitplaatsen.
Het programma duurt tot 18.00 uur. Er zijn twee pauzes; in de toegangskaart is geen pauzeconsumptie inbegrepen!

Buffet na afloop, inclusief meet & greet
Er wordt deze avond geen theaterdiner, maar een warm buffet geserveerd. Daarop worden drie verschillende wereldgerechten geserveerd, geheel in stijl met een aantal muzikale sferen uit het concertprogramma, t.w. Oosters, Argentijns en Italiaans. 
Deze drie wereldgerechten worden geserveerd met rijst, wedges, groenten, salades en brood.
De prijs is 19,50 per persoon, exclusief de drankjes.
Opgeven voor het buffet kan tot uiterlijk 23 december, 18.00 uur.
De artiesten schuiven zelf ook aan tafel aan, en gaan zeker met het publiek in gesprek… 

www.schouwburgcuijk.nl
advertentie