Deel dit artikel ‹ Terug

4 Seasons: Expressieve dans op Vivaldi's meesterwerk

Geplaatst op: maandag 7 december 2015


4 Seasons

Choreograaf: Samir Calixto 
Dans: Samir Calixto e.a. 
Muziek: Antonio Vivaldi - ‘De Vier Jaargetijden’
Additionele soundscape en mix: Harmen Straatman

De Braziliaanse choreograaf Samir Calixto maakte in 2012 grote indruk met ‘Winterreise’, waarvoor hij de gelijknamige liederencyclus van Schubert als inspiratiebron nam. 
Ook in ‘4 Seasons’ gebruikt Calixto een hoogtepunt uit de klassieke muziek, ditmaal om het thema vergankelijkheid te onderzoeken. ‘4 Seasons’ werd genomineerd voor de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie van 2013’ en onderscheiden met de BNG Award. 

Twee topdansers houden zich staande op het muzikale geweld van Vivaldi’s beroemde ‘De Vier Jaargetijden’. Lente, zomer, herfst en winter staan symbool voor de turbulente geschiedenis van de mensheid: het ontstaan, de evolutie, het hoogtepunt en de neergang. Het maakt ‘4 Seasons’ tot een krachtige voorstelling, waarin de barokke weelde van de compositie contrasteert met een collectief gevoel van eenzaamheid. 

‘Een prachtige combinatie van dans, muziek en beeld. (…) Een goed voorbeeld van hoe expressief dans kan zijn.’ (Cultuurbewust.nl)
‘Een spannende dialoog tussen muziek en dans.’ (Theaterkrant.nl ****)
‘Huiveringwekkend mooi.’ (Danspubliek.nl)

Jury Zwaan 2013:
‘Een duet op ‘De vier jaargetijden’ van Vivaldi. Een gewaagde keuze, maar zeer geslaagd. De danstechniek en expressieve lichaamstaal zijn hier helemaal in balans. Hierdoor ontstaat een eigenzinnige en afwisselende dansstijl.’

Schouwburg Cuijk
Do 17 december, 20.15 uur
18,5 (incl pauzeconsumptie en garderobe)
www.korzo.nl 
www.schouwburgcuijk.nl