Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuw: Jan van Cuijk Bier

Geplaatst op: woensdag 7 oktober 2009


Zaterdag 26 september j.l. werd tijdens het evenement "Levende Geschiedenis" in Beers het "Jan van Kuyc" bier geïntroduceerd. Het bier wordt gebrouwen op verzoek van het Streekhuis Peel & Maas door Speciaalbierbrouwerij Oijen te Oijen.

Het geslacht “van Kuyc” heerste van 1100 tot 1400 over het Land van Cuijk. Jan van Kuyc is geboren omstreeks 1230 en werd in 1254 bij de dood van zijn vader Hendrik III diens opvolger. Al snel verwierf hij grote faam vanwege zijn diplomatieke kwaliteiten. Jan van Kuyc was getrouwd met Jutta van Nassau en uit dit huwelijk zijn 9 kinderen geboren, Hij schijnt , mede voor zijn eigen zieleheil, geld geschonken te hebben aan de pastoors van Cuijk, Beugen, Boxmeer en Sambeek. Vlak voor zijn dood schonk hij de gemene gronden in het Land van Cuijk tegen een geringe vergoeding aan zijn onderdanen. Deze mochten die gronden o.a. gebruiken om er hun vee te laten grazen. Door deze regeling die tot omstreeks 1840 van kracht is geweest, werd voorkomen dat in deze regio grootgrondbezit ontstond.

Jan van Kuyc is iemand om trots op te zijn. Hij was bevriend met Hertog Jan van Brabant. Samen vochten beide ridders menige strijd en om de overwinning te vieren dronken ze na afloop bier. Naar Hertog Jan is al bier vernoemd. Nu heeft ook Jan van Kuyc zijn eigen bier. Het is een volmout donker bier met 6% volume alcohol. Het is op ambachtelijke wijze zonder geur-kleur- of smaakstoffen gebrouwen. Een bier om trots op te zijn. Proost!

Bent u een recreatie of horeca ondernemer en wenst u Jan van Kuyc bier in uw assortiment op te nemen, neem dan contact op met de brouwerij. Tel. 0412-492217. Binnenkort is Jan van Kuyc bier ook te koop via een geselecteerd aantal supermarkten. Er wordt gestreeft naar één verkooppunt per woonkern.
advertentie