Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuw weekblad DeBoK onderdeel van nieuw mediacollectief in Land van Cuijk

Geplaatst op: vrijdag 16 oktober 2015


BOXMEER/MILL/SINT ANTHONIS - In navolging van de gemeenten Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis krijgt ook de gemeente Boxmeer een eigen weekblad. De eerste editie van Dé Boxmeerse Krant, kortweg DeBoK, wordt eind november in de elf Boxmeerse kernen huis aan huis verspreid. Het verschijnen van DeBoK betekent tevens de geboorte van het nieuwe mediacollectief NieuwsGroep Land van Cuijk.

Het collectief wordt gevormd door De Neije Krant die sinds eind 2012 in de Millse brievenbussen valt, door Omstreeks dat vanaf september 2013 wekelijks in de gemeente Sint Anthonis verschijnt en DeBoK.

DeBoK is een initiatief van journalist en Boxmerenaar Henk Baltussen. Hij werkte bijna 25 jaar in het Land van Cuijk voor regionaal dagblad De Gelderlander. Baltussen is ervan overtuigd dat DeBoK snel een eigen plek gaat veroveren in de Boxmeerse nieuwsvoorziening. “DeBoK brengt uitsluitend nieuws uit de eigen gemeente. Nieuws uit alle elf dorpskernen, nieuws dat dicht bij de inwoners staat. Ook voor herkenbare columns en rubrieken van bekende en terzake deskundige inwoners, cultuur, sport, bedrijven en de gemeentepolitiek is ruimschoots plek in DeBoK. Het wordt een krant voor en door inwoners. Met veel verhalen en interviews die alleen in DeBoK staan. Natuurlijk staan er om Boxmeer geen muren. Op verschillende terreinen is sprake van samenwerking tussen de vijf Land van Cuijkse gemeenten. Uiteraard bericht DeBoK daar ook over. Dat geldt tevens voor nieuws uit Sint Anthonis, de partnergemeente van Boxmeer. Dat kan ook omdat wij een samenwerkingsverband hebben met Omstreeks, de evenknie van DeBoK in Sint Anthonis.”

Dezelfde afspraken zijn ook gemaakt met De Neije Krant in Mill.
DeBoK, Omstreeks en De Neije Krant zijn geen reclamekranten. Hoogstens de helft van het aantal pagina’s wordt ingeruimd voor advertenties. Ondernemers hoeven daardoor niet bang te zijn dat hun boodschap teloor gaat in de grote massa. Tevens hebben ondernemers de mogelijkheid advertenties door te plaatsen naar een van de andere weekkranten.

Onder meer daarom besloten DeBoK, De Neije Krant en Omstreeks samen te aan werken onder de naam NieuwsGroep Land van Cuijk.
“Mensen raken steeds meer geïnteresseerd in het nieuws uit hun eigen omgeving”, weet Millenaar Corné Kremers, initiatiefnemer van De Neije Krant. “Lokale weekbladen zijn het perfecte medium om dit lokale nieuws te brengen. Daarom is het heel belangrijk dat ieder weekblad de eigen identiteit behoudt en redactioneel zelfstandig blijft. Ondernemers zijn juist geïnteresseerd in het plaatsen van advertenties in goed gelezen weekbladen met een zo groot mogelijk bereik. Door samen te gaan werken kunnen we ze scherpe tarieven bieden.”
Werner van Sambeek van Omstreeks stelt eveneens dat in zijn weekkrant dát nieuws staat waar de inwoners van de gemeente Sint Anthonis naar op zoek zijn. “Met een goede balans tussen redactie en commercie. Daarom wordt Omstreeks erg goed gelezen. Daardoor krijgen ook de advertenties alle aandacht.”

Kremers: “We zetten de krant niet vol advertenties wat natuurlijk wel minder inkomsten betekent. Maar omdat we geen grote kantoren hebben, geen vast personeel en geen dure managers is het met een kleiner budget mogelijk een kwalitatief prima en aansprekende weekkrant te maken.”

NieuwsGroep Land van Cuijk bestaat momenteel uit drie weekkranten. Dat in de toekomst meer media aansluiten is denkbaar. “Maar ze moeten wel passen bij de werk- en denkwijze van de nu al aangesloten kranten”, zegt Van Sambeek. “Dus lokaal gericht en geen reclamekrant zijn”, vult Kremers aan. “De redactionele inhoud van de krant is voor ons erg belangrijk en we richten ons op dit moment op het Land van Cuijk. Dat sluit aan bij de samenwerking tussen de vijf gemeenten in dit gebied en op bijvoorbeeld de diverse samenwerkende toeristische platformen in het Land van Cuijk.”

Ook verdere samenwerking op de terreinen van internet en beeld en geluid sluiten de drie samenwerkende weekbladen niet uit.

Meer info:
Corné Kremers (De Neije Krant Mill) 06.1083.8612
Werner van Sambeek (Omstreeks, Sint Anthonis) 06.1504.8414
Henk Baltussen (DeBoK, Boxmeer) 06.1285.8795