Deel dit artikel ‹ Terug

Crossroads; vrij event & gratis naar Oorlogsmuseum

Geplaatst op: donderdag 1 oktober 2015


Aankomend weekend kan men gratis het Oorlogsmuseum in Overloon bezoeken. De reden is dat het museum een nieuw evenement presenteert, Crossroads Overloon, samen met de stichting Herdenking Slag om Overloon. (Bekijk video)

Zij willen samen met u op een speciale manier de bevrijding van zuidoost Nederland gedenken waarbij ooggetuigen en ooggetuige-verslagen centraal staan. Het doel is om ‘de vergeten slag’ aan de vergetelheid te ontrukken. Onderdeel van het evenement is ook een geallieerd militair kamp, om een beeld te geven van hoe de bevrijding in 1944-1945 in zijn werk ging.

Keerpunten
Het evenement beoogt mensen van nu met de mensen én gebeurtenissen van toen verbonden te houden. Het gedenken gaat daarbij niet alleen om de feitelijke gebeurtenissen op de rechterflank van de Corridor, maar vooral ook om de impact daarvan op de levens van mensen die erbij betrokken waren. Het gaat dus om “keerpunten” en in die zin moet de benaming “Crossroads” ook worden opgevat. Die keerpunten kunnen inzicht bieden aan nieuwe generaties en worden in beeld gebracht door interviews, de komende jaren bij voorkeur nog in de vorm van live gesprekken maar op langere termijn aan de hand van video-interviews. Zo krijgt dit evenement niet alleen historische betekenis, maar vooral ook maatschappelijke relevantie voor het heden.

Meer weten? Check www.crossroadsoverloon.nl en dit filmpje.