Deel dit artikel ‹ Terug

De onbekende kant van vijf Petershuis-vrijwilligers

Geplaatst op: donderdag 10 september 2015


GENNEP- Vijf van de bijna vijftig vrijwilligers die samen het museum Het Petershuis draaiende houden, gaan exposeren in hun eigen museum. Het is natuurlijk geen toeval dat mensen die voor een museum werken zelf ook artistiek talent vertonen. Toch zal het voor velen een verrassing zijn wat Olga van Cromvoirt, Wilma Frederix, Gerard Kruijsen en Karin Minten tentoon gaan stellen. De expositie heet dan ook Bekende Onbekenden. Drie van de vijf exposanten zijn of waren studenten van de kunstacademie in Arendonk, België.

Olga van Cromvoirt heeft jarenlang lessen gevolgd in weven, edelsmeden en grafiek en ze werkte een tijd als interieurontwerpster, maar uiteindelijk werd beeldhouwen toch haar liefde. Ze is in Arendonk bezig met haar laatste studiejaar, maar ze heeft al heel wat geëxposeerd. Hoewel het werk dat Olga exposeert vooral bestaat uit gips en kunststof, werkt zij bij voorkeur in hardere steensoorten als marmer. Wat ze met haar sculpturen zegt na te streven is ‘optimale eenvoud’.

Wilma Frederix maakt keramiek. Ze leerde de grondbeginselen op de Vrije Academie in Venray en stelde daarna vast dat ze zich het meest aangetrokken voelde tot experimenteel werk. In Arendonk bood men haar daar alle ruimte voor. Haar aandeel in de tentoonstelling is een deel van haar afstudeerproject van de academie. De opdracht daarbij was om onderdelen te maken die op een of andere manier iets met elektriciteit te maken hebben. Ze gaf daaraan haar eigen artistieke invulling.

Gerard Kruijsen en Lilo Kruijsen-Brand. Gerard is al vele jaren een bekende fotograaf in Noord-Limburg. Hij werkt altijd nauw samen met zijn vrouw Lilo die grafisch vormgever is. Het echtpaar toont twee fotoseries, waarin zij het ‘bekende onbekende’ in beeld brengen. De eerste serie heet ‘Niers van Grens tot Maas’. Deze foto’s zijn het product van de dagelijkse tochten die de fotograaf in verschillende seizoenen langs het riviertje maakte. Gerard zegt: “Maar weinig mensen weten dat er ijsvogeltjes en lepelaars leven. En bevers, getuige de afgeknaagde stammen en enorme beverburchten.” Tijdens de opening van de expositie op 19 september wordt een bijzonder fotoboek ten doop gehouden, met daarin 24 panoramafoto’s uit deze indrukwekkende serie; de vormgeving van het boek werd door Lilo verzorgd. De oplage is gelimiteerd tot maximaal 25 stuks. Na de boekpresentatie worden de foto’s op een grootbeeldscherm aan de bezoekers van de tentoonstelling getoond. De tweede bijdrage van Gerard en Lilo aan deze tentoonstelling bestaat uit een serie van 7 bijzondere bloemenfoto´s op groot formaat acryl.

Karin Minten, die ook is afgestudeerd aan de Belgische academie in Arendonk, werkt in verschillende technieken. Het zijn vaak impulsen die haar aan het werk zetten: een thema, een maatschappelijk vraagstuk of een kwestie die haar bezighoudt. Ze zoekt de materialen uit die bij het onderwerp passen. Karin wil graag dat haar werk iets teweeg brengt bij de kijker. “Ik vind het belangrijk dat mijn werk mensen tot nadenken aanzet,” zegt ze.

De tentoonstelling Bekende Onbekenden is van 20 september t/m 18 oktober te zien in Het Petershuis, Niersstraat 2, 6591CB Gennep. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van twee tot vijf uur. De toegang is vrij. Voor meer informatie: kijk op www.museumhetpetershuis.nl 
advertentie