Deel dit artikel ‹ Terug

Struinen door het mooiste stukje van Escharen

Geplaatst op: woensdag 9 september 2015


Wandelen langs Langven  en door Raamdal 
Op zondag 20 september houden gidsen van IVN Grave (vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid) een natuurwandeling door het Raamdal en langs het Langven. Hoe is het Raamdal ontstaan? Hoe zag het Langven er vroeger uit? De gidsen kennen het gebied op hun duimpje en voeren de wandelaars mee naar het ontstaan en achtergrond van dit mooie stukje nieuwe natuur. De wandeling start om 14.00 uur bij de tennisbaan in Escharen, Karweg 2, en duurt ongeveer 2 uur.
 
Mooi stukje nieuwe natuur
De nadruk ligt tijdens de wandeling op het landschap; natuurlijk is er ook volop aandacht voor alles wat hier leeft en groeit. Enerzijds heeft het Raamdal veel invloed ondergaan van de Beerse Overlaat en anderzijds van de Peelhorst. Door de ligging tussen de hoge zandgronden van de Peelhorst en het dal van de vlechtende rivieren is het een interessant gebied. Vanaf 1960 is het gebied grotendeels aan de landbouw onttrokken en nu is het een prachtig natuurgebied; voor veel inwoners van Escharen is dit het mooiste plekje van hun dorp. Het Langven is in de negentiger jaren in ere hersteld en hier groeien nu allerlei zeldzame planten.
 
De Raamdal-wandeling duurt ongeveer 2 uur; na afloop staat er een kop koffie/thee klaar voor de deelnemers. Iedereen is welkom om aan deze wandeling mee te doen; de route is niet geschikt voor rolstoelen. Deelname aan de wandeling is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.