Deel dit artikel ‹ Terug

Dagcursussen Gezond Moestuinieren in Beers en Cuijk

Geplaatst op: dinsdag 1 september 2015


Moestuinier in 1 dag
met een eigen moestuinplan naar huis
en
succesvol moestuinieren door gezonde bodem

DAGCURSUSSEN GEZOND MOESTUINIEREN
door Janneke Tops van Gezonde Moestuin

Kweek & eet je eigen groente. Het hoeft niet moeilijk te zijn: je eigen groenten kweken en heerlijke, gezonde maaltjes uit eigen tuin toveren. Maar enige basiskennis is daarvoor wel belangrijk. Op deze dagcursussen leer je wat er bij komt kijken om zelf groentes te kweken, hoe je je eigen moestuin aanlegt, zorgt voor een gezonde, vruchtbare bodem, een goede compost maakt en nog veel meer. Moestuinieren is een kwestie van beginnen met gezond verstand. En gezond is het, want in je eigen moestuin kweek je natuurlijk ecologisch, zonder bestrijdingsmiddelen.

Data
Basiscursus Gezond Moestuieren
27 september te Beers (N-Br)

Succesvol moestuinieren door gezonde bodem
28 september te Cuijk

Cuijk,
Locatie: Wereldtuin Verdeliet
www.wereldtuinverdeliet.nl/

Meer info www.gezondemoestuin.nl
Aanmelding per mail via de website of naar gezondemoestuin@gmail.com
Inhoud beide cursusdagen: zie hieronder voor toelichting

Voor wie. De basiscursus ‘Gezond Moestuinieren’ is gericht op beginnende moestuinders, maar de ervaring heeft geleerd dat ook mensen die al moestuinerevaring hebben veel opsteken deze dagen. De cursusdag ‘Succesvol moestuinieren door gezonde bodem’ is gericht op mensen die al moestuinervaring hebben en meer over bodem en compost willen weten.

Toelichting: Basiscursus Gezond Moestuinieren Tijdens deze ‘stoomcursus’ passeren in één dag de belangrijkste onderwerpen de revue die je moet weten om succesvol ecologisch te kunnen moestuinieren. We beginnen bij de bodem, waarom een gezonde, vruchtbare, levende bodem de sleutel tot succes is, en vervolgens komen allerlei onderwerpen aan bod zoals compostering (op een hoop of kan het ook anders?), combinatieteelten, verschillende manieren van tuinieren (vruchtwisseling, vierkante meter tuinen, permacultuur), ecologissch beheer van ziekten en plagen, ongewenste kruiden en hoe een tuinplan gemaakt kan worden. Zowel achtergronden komen aan bod, zodat je weet waarom iets goed of fout gaat, als ook de praktische toepassingen. ’s Middags kan iedere cursist een persoonlijk tuinadvies krijgen en is er ruimte voor persoonlijke tuinvragen.

Toelichting: Succesvol moestuinieren door gezonde bodem en goede compost
(kortweg: Bodem en compost) Tijdens de cursusdag ‘Bodem en compost’ wordt in de ochtend uitleggen waarom je dankzij een gezonde bodem succesvoller kunt moestuinieren. We gaan kijken naar bodemstructuur, het bodemvoedselweb, organische stof en de rol en waarde van humus. Daarna volgt een heel praktisch deel hoe je in de moestuin kunt zorgen voor een gezonde, vruchtbare, levende bodem, op welke manieren compost gemaakt kan worden en op wat voor manier en in welke hoeveelheden compost en ander bemesting toegediend kan worden. Er is aan het eind van de dag ruim gelegenheid voor persoonlijke bodem- en compostvragen. Indien mogelijk gaan we ’s middags op locatie een composthoop maken.

Docent Janneke Tops heeft in Wageningen biologische landbouw gestudeerd, en was vervolgens 13 jaar ecologisch tuinder op 2 ha groententeelt op een ecologische leefgemeenschap in Frankrijk. Sinds 2012 is ze weer in Nederland en verzorgt ze vanuit haar bedrijf ‘Gezonde Moestuin’ cursussen, lezingen en advies over gezond moestuinieren, de levende moestuinbodem en zelf compost maken, zelf zaden telen en vele andere onderwerpen die met gezond moestuinieren te maken hebben. Dankzij haar heldere, deskundige en inspirende stijl heeft ze al honderden moestuinders een stap verder geholpen.
Meer informatie over Janneke Tops op www.gezondemoestuin.nl

De locatie van cursusdag ‘Succesvol moestuinieren door gezonde bodem en goede compost’ is Wereldtuin Verdeliet, een ecologische voedseltuin en ontmoetings/belevingstuin; een groene, gezonde oase in een kleurrijke wijk in het Land van Cuijk! Meer info over Wereldtuin Verdeliet op: www.wereldtuinverdeliet.nl/