Deel dit artikel ‹ Terug

Wereldtuin Verdeliet volop in bloei

Geplaatst op: maandag 10 augustus 2015


Verdeliet is een van de winnaars van de landelijke fotowedstrijd van Groen Dichterbij. De foto eindigde op de 4e plaats en was hiermee een van de tien winnende foto’s die ieder een bedrag van € 500 hiermee binnenhaalde. Heel goed te gebruiken voor de wensen van Verdeliet.

Een moestuin betekent veel werk, vooral in de mooie zomermaanden als er volop kan worden geoogst. Iedereen die een moestuin(tje) heeft weet dit uit ervaring.
De tuin (voedsel- ne ontmoetingstuin) van wereldtuin Verdeliet vraagt om vele handen en die zijn er dan ook. Wekelijks zetten zo’n 25 medewerkers (vrijwilligers) zich in om het welige onkruid wat in te tomen, te oogsten wat van het land mag, opnieuw te zaaien voor een volgende ronde en te snoeien en maaien wat nodig is.

De oogst is onbespoten en betaalbaar. Een klein deel van de oogst is voor de medewerkers die na een dag werken in de tuin tevreden naar huis gaan met bieten en een kropje sla. Wat overblijft gaat richting Voedselbank.
Het is vooral het samenwerken in de tuin, doen waar je goed in bent of juiste nieuwe dingen leren die het werken bij Verdeliet zo bijzonder maakt. Het werken bij Verdeliet is afwisselend, ontspannend en je bent altijd heerlijk buiten bezig in een natuurrijke omgeving. Iedere maand komen er nieuwe mensen bij en de groep bestaat nu uit zo’n 50 mensen die zich inzetten.

De bijenstal is klaar (met financiële steun van de Provincie in het kader van de regeling Leefgebied van de bij) en het eerste bijenvolk in de eerste kast zoemt er vrolijk op los (er kunnen zo’n 80.000 bijen in de kast!). Op zaterdag, 22 augustus om 11.00 uur  komt het door de schouwburg gesponsorde bijenvolk zijn intrek nemen bij Verdeliet. Imker Thomas Freitag van Imkerij stad en streek uit Rosmalen komt de bijen naar hun nieuwe onderkomen brengen. Nieuwsgierig geworden en altijd al meer over bijen willen weten, kom dan naar de tuin. De medewerkers van de werkgroep bijen, begeleidt door imker Albert van Koot, vertellen er graag over.

Op 3 september start Verdeliet met het opknappen van de vijver en het gebied er om heen. Verdeliet krijgt hierbij hulp van Ardo van der Veeke van vijvercentrum Overloon die uitleg en instructies geeft aan de tuinmedewerkers.

Ook verbouwing van een mooie en functionele leefkeuken staat op het programma in het najaar. Door architect Wim Kol en Rien Hofmans (voorheen aannemer) is een prachtige ontwerptekening gemaakt voor de inrichting en aanpassingen aan het gebouw. Zij gaan ook de bouwbegeleiding op zich nemen waarbij de medewerkers de hand- en spandiensten gaan uitvoeren.
Op 25 augustus wordt het ontwerp gepresenteerd aan het college van B & W die op werkbezoek komt bij Verdeliet. Zin om mee te komen helpen met de verbouwing? We zoeken nog mensen die kennis en ervaring hebben met het aanleggen van elektra, waterleiding, tegels zetten, raamkozijnen stellen, schilderen, enz. Laat het ons weten via de mail of kom een keer langs in de tuin.

Noteer ook het poëzieontbijt op zondag, 20 september, van 9.00 tot 11.00 uur in de kas. (meer berichtgeving volgt tegen die tijd). En heb je zin om mee te helpen met het organiseren van educatieve en culturele activiteiten of heb je een goed idee? Ook dan horen we dit graag van je, ook als je mee wil doen in de tuin of op zoek bent naar een ruimte.

Wereldtuin Verdeliet is een sociale, ecologische voedsel- en ontmoetingstuin in het Land van Cuijk en ligt aan de Toermalijnlaan 40 (wijk de Valuwe) in Cuijk. Het motto van Verdeliet is: doen, delen en beleven.

De tuin is open: iedere woensdag open van 13.00 tot 16.30 uur,
donderdag van 9.00 tot 16.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Iedereen is welkom om een bezoekje te komen brengen aan de tuin.

Voor de tuin is een oplaadpunt (op zonne-energie!) voor elektrische fietsen, scootmobiels en Verdeliet is knooppunt nummer 730 op het fietsnetwerk.

Meer informatie over Verdeliet is te vinden op www.wereldtuinverdeliet.nl,
Facebook, You Tube of stuur een berichtje naar verdeliet@hotmail.com.