Deel dit artikel ‹ Terug

Lobby gestart om Nijmeegse Vierdaagse weer door Mill te laten komen

Geplaatst op: donderdag 30 juli 2015


In 2016, ter gelegenheid van de 100steeditie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, wordt eenmalig de 55-km afstand in het routeschema opgenomen. De 55-km afstand is een keuze-afstand. De bestaande routes voor de 30, 40 en 50 km blijven gehandhaafd. Tot 1966 maakte deze 55-km afstand deel uit van de Vierdaagse en deed daarmee destijds op de laatste dag van dit grootste  wandelevenement ter wereld ook Mill aan.
Destijds liep men via een gedeelte van de Graafseweg en Karstraat weer naar de Beerseweg richting Beers.

Vooral de gemeente Druten deed al een langere periode het verzoek bij de organisatie ook (weer) deel uit te mogen maken van de Vierdaagse. In overleg met Druten wordt de komende periode nagegaan hoe aan de verkeers- en veiligheidsaspecten invulling gegeven zal worden. Bij dat  overleg worden ook de andere doortochtgemeenten betrokken. De extra lussen waarmee de routes ten behoeve van de 55-km afstand worden  verlengd zijn vooralsnog gepland in Driel (gemeente Overbetuwe, de Dag van Elst), in Groesbeek (gemeente Berg en Dal, de Dag van  Groesbeek) en in Beers (gemeente Cuijk, de Dag van Cuijk).

De 55-km afstand was tot en met 1966 de verplichte Vierdaagse-afstand voor mannen tussen de 19 en 50 jaar oud, nu mag iedereen zich  inschrijven voor deze afstand. Diverse organisaties waaronder Stichting Activiteiten Mill, het Ondernemers Collectief Mill en Ontdek Mill  proberen de 55-km in 2016 weer door Mill te laten komen. Het college van de gemeente Mill en Sint Hubert heeft ondertussen een officieel verzoek bij de  organisatie neergelegd om Mill weer op te nemen in de route van de 55-km zoals vroeger.