Deel dit artikel ‹ Terug

Marinierskapel presenteert marsen-CD tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Geplaatst op: maandag 20 juli 2015


De Marinierskapel der Koninklijke Marine brengt ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de kapel en het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers een bijzondere marsen-CD uit. Deze CD met geselecteerde marsmuziek van over de gehele wereld wordt op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse gepresenteerd in Cuijk.

Chef-dirigent Majoor der Marinierskapel Peter Kleine Schaars reikt het eerste exemplaar van de jubileum-CD uit aan de commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar. Dit vindt plaats op dinsdag 21 juli tijdens het concert van de Marinierskapel op het Vierdaagsepodium op de Maaskade in Cuijk. Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot 22.30 uur.

Geschiedenis
De eerste tamboer kwam al bij de oprichting van het Korps Mariniers in 1665 officieel in dienst bij de Nederlandse zeemacht. In 1699 deden de pijpers (fluitisten) hun intrede, zo ontstond het Korps Tamboers & Pijpers. De huidige Marinierskapel der Koninklijke Marine komt voort uit diverse 18e eeuw­se scheepskapellen en de formele Stafmuziek van onze zeestrijdkrachten.

Marinierskapel nu
In de afgelopen decennia heeft de Marinierskapel naam gemaakt als internationaal toonaan­gevend militair harmonieorkest. De Marinierskapel der Koninklijke Marine bestaat uit 53 conservatoriumgeschoolde beroepsmusici. Daarnaast beschikt het Korps Mariniers over mariniers van de sub-dienstgroep ‘ Tamboers & Pijpers’. Deze militairen met een muzikaal-ceremoniële taak vervullen ook algemene militaire functies.
De kapel verzorgt onder andere muziek bij officiële ceremonies (Dodenherdenking, Prinsjesdag, etc.) en geeft daarnaast jaarlijks tientallen optredens in binnen- en buitenland samen met de Tamboers & Pijpers.

Meer dan marsen
De Marinierskapel brengt een zeer breed repertoire aan muziekstukken in vele verschillende stijlen. Marsmuziek is echter traditioneel vast verankerd in het werk. Het grootste wandelevenement ter wereld is daarom een moment bij uitstek om deze unieke CD te presenteren. Tijdens het concert in Cuijk zal uiteraard niet alleen marsmuziek ten gehore worden gebracht. Ook andere genres komen uitgebreid aan bod.

https://www.facebook.com/Marinierskapel