Deel dit artikel ‹ Terug

Het leven en werk van Jules de Corte

Geplaatst op: woensdag 15 juli 2015


In het Graafs Museum te Grave loopt tot en met augustus 2015 een tentoonstelling die gewijd is aan het leven en werk van Jules de Corte. De wat ouderen onder ons kennen allemaal Jules de Corte als de blinde zanger en componist die vele jaren zowel in het theater als op radio en tv zijn zelf geschreven liedjes heeft vertolkt. Hij schreef er ruim 3000, met als grootste succes de evergreen ‘Ik zou weleens willen weten…’ . Op zondag 19 juli komt Jules de Corte kenner pur sang Guus de Klein naar het Graafs om te vertellen over het leven van Jules de Corte. Het museum is geopend vanaf 13.00 uur en de lezing start om 14.00 uur.

Nalatenschap Jules de Corte
Vorig jaar heeft de weduwe De Corte de fysieke nalatenschap van haar man ondergebracht in het Graafs Museum. Dat zijn heel veel platen, maar ook zaken als een typemachine waar hij zijn liedjes op schreef en de harmonica die hij heeft bespeeld. Jules de Corte zijn carrière werd onder andere geëerd met een Gouden Harp en een Edison, en beide zijn in het museum te bewonderen. Zijn muzikale educatie krijg hij op het Graafse blindeninstituut Sint Henricus, onder meer van de Gravenaar Frans Ekstijn. Naast viool-, piano- en orgelles kreeg hij op Sint Henricus ook onderwijs in de moderne talen en typeles.

Guus de Klein vertelt zondag 19 juli
Guus de Klein was nauw betrokken bij het opzetten van de expositie in het Graafs Museum. Voordat u onder zijn leiding een rondgang maakt langs alle bijzondere items en verhalen die er te zien én te horen zijn in het museum neemt hij u mee door het leven van Jules de Corte. Zijn achtergrond in de Peel, zijn vader maar bijvoorbeeld ook zijn gaan naar de blindeninstituten van Grave. Maar natuurlijk vooral over zijn werk. Omdat veel daarvan ook de inhoud van de expositie vormt laat Guus vervolgens tijdens de rondgang in het tweede deel naast alles wat er te zien is ook een aantal van de audiofragmenten horen die achter de digitale QR-codes op de panelen en in de vitrines ´verscholen´ zijn.

Luisterteksten
Alles kan per koptelefoon worden beluisterd. Bezoekers met een smartphone kunnen met een QR­code de toelichtingen beluisteren. Daarnaast is er voor wie dat wil een ruim aantal liedjes te horen. De tentoonstelling is daarmee ook zeer geschikt voor blinden en slechtzienden. Deze tentoonstelling loopt tot 31 augustus.

Graafs Museum
Het Graafs Museum bevindt zich in de historische Hampoort, Sint­Elisabethstraat 10a, 5361 HK Grave. Het is geopend van woensdag t/m zondag van 13 tot 17 uur. Entree 3 euro per persoon, kinderen en museumkaart gratis. Tijdens de tentoonstelling is een boekje te koop met daarin een compilatie van jeugdherinneringen van Jules de Corte.

Nadere informatie via info@graafsmuseum.nl
www.graafsmuseum.nl

advertentie