Deel dit artikel ‹ Terug

Stichting duurzame kost opent unieke werkkas in Vortum Mullem

Geplaatst op: maandag 29 juni 2015


Gezonde ‘kost’ telen met behulp van vissen als werkervaringsproject

Vrijdag 10 juli as. opent wethouder Peter Stevens van de gemeente Boxmeer officieel de eerste werkkas van de stichting Duurzame Kost. Dit zal om 14:00u plaatsvinden aan De Steeg 8b in Vortum Mullem. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Stichting Duurzame Kost is een organisatie die mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt leert duurzaam de ‘kost’ te verdienen en dit combineert met het duurzaam produceren van ‘kost’. Stichting Duurzame kost werkt intensief samen met partijen zoals Stichting Actief, Pro College Boxmeer, gemeente Boxmeer en Dichterbij.

Dit doet zij door in haar werkkas in Vortum Mullem, met medewerkers vanuit verschillende achtergronden en situaties, op een unieke manier duurzame groenten te telen: namelijk door middel van aquaponics.

Aquaponics ??
Aquaponics is in Nederland en Europa nog vrij onbekend: het is een teelt systeem dat hydrocultuur (planten kweken op water) combineert met aquacultuur (vissen kweken). De vissen leveren de benodigde voedingsstoffen voor de plantengroei –in de vorm van uitwerpselen– en de planten filteren op hun beurt weer het water voor de vissen. Hiermee wordt met een minimum aan verspilling en vervuiling, gezonde en eerlijke groenten geteeld.

De groenten van Duurzame Kost zijn inmiddels te vinden in meerdere winkels, supermarkten en restaurants in het Land van Cuijk.

Naast de officiële opening op 10 juli zijn op zaterdag 11 juli alle inwoners van Vortum Mullem van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij dit unieke project in hun dorp.