Deel dit artikel ‹ Terug

De 26e Unicefloop

Geplaatst op: donderdag 3 september 2009


Op zondag 27 september wordt de Unicefloop gehouden, zoals altijd een feestelijke, afwisselende wandeltocht van ongeveer vijf kilometer door de Staatsbossen van Sint Anthonis. Er is muziek, iedereen krijgt onderweg drinken en een appel en kinderen maken kans op een leuke Unicefprijs als ze de opdrachten tijdens de route goed beantwoorden.

De start/finish van de Unicefloop is bij scoutingblokhut De Hoefse Hut, Bosweg 18a in Sint Anthonis. Starten kan tussen 11.00 en 13.30 uur en een startkaart kost € 2,-. Iedereen is van harte welkom om mee te wandelen. 

Voorlichting en sponsoractie Unicef
Voorafgaand aan de Unicefloop geven vrijwilligers van het Regionaal Comité Unicef in de week van 14 september weer voorlichting op de 28 basisscholen uit het Land van Cuijk en de gemeentes Gennep en Bergen die meedoen aan de Unicefloop. In totaal horen dan zo’n 1750 bovenbouwleerlingen over het werk van Unicef en over het doel van de loop: “Schoon water voor elk kind”. Daarna zoeken deze kinderen in het weekend van 19 en 20 september zoveel mogelijk sponsors onder familie, vrienden en bekenden. Zij leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het werk van Unicef. 

Thema van de loop: “Schoon water voor elk kind”
Besmet water, slechte sanitaire voorzieningen en een onhygiënische omgeving vormen grote gezondheidsrisico’s. Wereldwijd hebben 884 miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater. Er sterven jaarlijks 1,5 miljoen kinderen onder de 5 jaar door diarree als gevolg van vuil water en slechte hygiëne. Dat zijn 4000 kinderen per dag oftewel 1 kind per 20 seconden! Wereldwijd hebben 2,5 miljard mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen. En gebrek aan water beïnvloedt veel meer, want vrouwen kunnen niet werken en kinderen kunnen niet naar school als zij ver moeten lopen om water te halen. 

Met de campagne “Schoon water voor elk kind” zet Unicef zich niet alleen in voor schoon water, maar ook voor sanitaire voorzieningen en kennis over hygiëne. Samen met overheden en met andere organisaties zorgt Unicef onder andere voor waterputten, waterleidingen, rioleringen, de aanleg van eenvoudige wc's op scholen en andere gemeenschappelijke plekken en voor lessen over hygiëne aan vrouwen. Unicef wil met deze actie een belangrijke bijdrage leveren aan een daling van de kindersterfte en een betere, gezondere toekomst voor miljoenen kinderen.
advertentie