Deel dit artikel ‹ Terug

Vaartinzingen als nieuwe traditie

Geplaatst op: dinsdag 26 mei 2015


“De Vaart wordt ingezongen” met vier koren

Dit jaar trekt de Vaart binnenkort wederom door de straten van Boxmeer. Op zaterdagavond 6 juni wordt het startsein gegeven voor deze al meer dan 600 jaar oude processie. Dit jaar worden de klokken van de basiliek op een andere manier dan voorheen gebeierd. Als vanouds wordt de plechtige gezongen mis gevierd en de reliek vereerd. Zondag is de Hoogmis en daarna trekt de Vaart.

Een vrij toegankelijk openluchtconcert is vanaf 2013 georganiseerd om de Vaart wederom een plaats midden in de Boxmeerse gemeenschap te geven en een uitstraling van een cultureel hoogtepunt op de jaarkalender. Een fraaie muzikale bijeenkomst vóór de deuren van Riche op het Wilhelminaplein is een moment geworden om Boxmerenaren in de ‘echte’ Vaartsfeer te brengen en bezoekers te verrassen.

Het programma wordt gepresenteerd door de heer Piet Cremers. Aangevangen wordt met een ongetwijfeld imponerende uitvoering door het Weijerkoor onder leiding van dirigent José Doodkorte. Deze wordt gevolgd door een verrassend optreden van de 8 vocalisten van het met Boxmeer verbonden Octet Chant à Huit. Tijdens de wisselingen zijn er informatieve intermezzo’s over het onderwerp “beieren van de klokken” en wordt “een vergeten Vaartverhaal” verteld. Gastkoor St. Cyriakus uit Weeze (dirigent Michael Sibbing) zal vervolgens met een bezetting van 50 personen zijn liederen laten horen. Ook bij dit koor varieert het repertoire van klassiek tot licht en populair. Daarna zal er een Vaartgedicht worden gelezen mede ter inleiding van de Boxmeerse zanggroep “Die van Carel”. Zij brengen een medley van op Boxmeer en de Vaart toegesneden publieksliederen. Onder de Wilhelminaboom zal het ongetwijfeld talrijke publiek met de aanwezige uitvoerenden tenslotte massaal het Vaartlied zingen. Vaartmeester Wim Goossens dirigeert. De tekst is beschikbaar.

Bij slecht weer zijn de optredens in de grote zaal van Riche. De muzikale happening gaat anderhalf uur duren. Na afloop blijft er ruimschoots tijd en gelegenheid voor een genoeglijke avond, met elkaar en met onze gasten uit Duitsland.

We gaan de oude Boxmeerse traditie binnen de gemeenschap nog meer betekenis geven met deze jaarlijkse variant van Boxmeerse “Last Night of the Proms”. Dit “de Vaart wordt ingezongen” inmiddels een nieuwe traditie geworden, gaat voort in 2015 – én de jaren die volgen.

Aanvang 6 juni 20.15uur (na de Vaartmis in de basiliek)
Alle belangstellenden zijn welkom op het Wilhelminaplein, de toegang is gratis.