Deel dit artikel ‹ Terug

The Cure door leden Van Dik Hout en Bettie Serveert

Geplaatst op: woensdag 20 mei 2015


In de tributereeks van Roepaen staat er iedere week een speciaal samengestelde muziekformatie op de planken om een spectaculaire coveract neer te zetten. Op vrijdag 29 mei wordt er een ode aan de Britse jaren ’80-band The Cure gebracht. De Cure-sessie is een hele bijzondere, wat geheel te wijten is aan de verrassende samenstelling van bekende muzikanten.
Zo is de sessie onder leiding van Bartel Bartels en bestaat de gelegenheidsformatie daarnaast uit Patrick van Herrikhuyzen, bekend van Van Dik Hout, Carol van Dijk en Peter Visser, beide bekend van Bettie Serveert, en uit Stephan van der Meijden.
De Britste band waar zij een ode aan brengen is nog altijd een van de meest populaire Newwave-bands en wordt tevens beschouwd als pionier van deze stroming. De Newwave van The Cure kwam voort uit het genre punk maar wordt doorgaans als stijlvoller, poëtischer en ontwikkelder bestempeld. Het voornaamste verschil met diens moedergenre is echter het veelvuldige gebruik van de synthesizer, welke in vrijwel alle Newwave-bands een leidend instrument is. In tegenstelling tot sommige andere Newwave-bands beschikt ‘The Cure’ daarentegen wel over muzikanten met een gitaar, bas of drumstel. Het melancholische geluid wat de band kenmerkt, met nummers als ‘A Forest’ en ‘Boys Don’t Cry’ was in 2012 nog te horen op pinkpop.

In diezelfde tributereeks is de hierop volgende vrijdag een tribute aan The Jayhawks. The Jayhawks wordt volgens velen omschreven als het bestbewaarde geheim uit de internationale muziekindustrie. Onder leiding van Dirk Schreurders brengt gelegenheidsformatie Bertolf Lentink (Bertolf), Esther Groenenberg, Mark Schreuders en Diederik Nomden op 5 vrijdag juni een ode aan deze Amerikaanse alternatieve countryrockband. Ondanks dat The Jayhawks met hun vernieuwende geluid eind jaren ’80 al een grote invloed op andere muziekanten in hun omgeving hadden, kwam hun echte doorbraak pas in de jaren ’90, met hun album ‘Hollywood Town Hall’. Met name door de singel ‘Waiting for the Sun’ werd het album een hit en bracht het The Jayhawks, vooral onder muziekliefhebbers, een grotere fanbase. Ondanks dat het gebruik van een ‘fuzzy’ gitaar aan de voorgrond klinkt, is er ook sprake van een volkse invloed in de teksten. Aangezien The Jayhawks verder in de negentiger jaren van tekstschrijver switchte, veranderde de sound van The Jayhawks richting een meer experimenteel, psychedelisch, en akoestisch geluid. Er zijn hiernaast niet alleen mixen van rock maar soms zelfs ook dub-elementen in terug te horen. Vandaar dat de band in die tijd vaak omschreven werd als ‘Alt-country’ of ‘Americana’ en vergelijkt werd met de muziek van Neil Young.

Beide tribute-sessies beginnen om 21:00 uur en een ticket kost €9,- (vvk) via roepaen.com. Na afloop is er alle mogelijkheid om gezellig na te borrelen.
www.roepaen.com