Deel dit artikel ‹ Terug

Theaterseizoen 2015/2016 Schouwburg Cuijk

Geplaatst op: woensdag 13 mei 2015


135 theatervoorstellingen & concerten

Een nieuw gebouw, een nieuw seizoen, een nieuw theaterprogramma vol verrassingen
Schouwburg Cuijk staat aan de vooravond van een feestelijk theaterseizoen in een prachtig nieuw gebouw!

Op 26 en 27 september wordt de rode loper uitgerold voor een hernieuwde kennismaking met de schouwburg, tijdens twee feestelijke open dagen. Op donderdag 1 oktober opent de Brabantse komiek Mark van de Veerdonk - met een speciaal aangepast cabaretprogramma én feestelijke afterparty - het nieuwe theaterseizoen dat ruim 135 spetterende, spectaculaire, humorvolle en ontroerende voorstellingen en concerten telt.

Uit het totale theateraanbod heeft Schouwburg Cuijk gekozen voor een gevarieerd en toegankelijk programma met oog voor aanstormend en nieuw talent, en met een vaste plek voor vertrouwde en gevestigde namen. Alle denkbare disciplines passeren de revue, van toneel tot ballet, van klassieke muziek tot ruige pop, van verrassend variététheater tot ingetogen muzikale kleinkunst en van klaterende komedies tot spetterend slagwerk… Lokaal, regionaal, nationaal en internationaal!

Van 1 oktober 2015 t/m 26 mei 2016
Nieuw: drie opvallende concertseries, samengesteld door 4 programmeurs van buiten

Vier externe programmeurs zijn gevraagd om voor Schouwburg Cuijk een speciaal programma samen te stellen, ieder vanuit hun ervaring en kennis. Hierdoor kan de schouwburg dit jaar drie speciale concertseries presenteren:

Chris Tangelder: specialist in genres als blues, singer-songwriter, crossovers en americana. Op het programma o.a. Dayna Kurtz, Eric Bibb, Gregory Page, Dave McGraw & Mandy Ferr.

Henk Roelofs & Frank van Hulst: specialisten in jazzprogrammering. Op het programma o.a. New York Round Midnight, Gideon van Gelder, Teus Nobel Kwintet, The Eric Ineke JazzXpress, Jasper Blom Quartet.

John Floore: specialist in klassieke muziek. Op het programma o.a. Philharmonie zuidnederland, Nederlands Blazers Ensemble, Lavinia Meijer & Michiel Borstlap & Carel Kraayenhof, Ensemble Cordevento.

 

Nieuw: theatercolleges
In Schouwburg Cuijk kan men met ingang van dit seizoen regelmatig een theatercollege bijwonen. Een nieuw concept. Een combinatie van leren en lol. Voor iedereen die iets wil leren en een leuke avond wil hebben. Een verantwoorde avond, maar toch leuk. Het gaat om leren, inspireren en amuseren. Een nieuwe manier van leren. Een traktatie voor de geest.

Op het programma: • Higgs, stand-up physics (door Jan van den Berg & Theater Adhoc), • 100 jaar houdbaar! (door Pim Christiaans & Rick Engelkes), • Ruimtevaartcollege door André Kuipers, • Professoren op het Podium (door Theater Adhoc, gastheer Jan van den Berg) • Omdenken ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk’ (mix van theater, lezing, cabaret met als thema ‘de opvoeding’).

Een ‘kleine’ greep uit het ‘grote’ programma:
Toneel en komedie

De toneelprogrammering is een evenwichtige mix van grappig, spannend en aangrijpend toneel. Zo zien we Huub Stapel & Cyriel Guds in het aangrijpende Intouchables, naar de Franse en gelijknamige succesfilm uit 2011. In Hoe mooi alles (naar de roman van Mirjam Hengel)spelen Kees Hulst en Esther Scheldwacht het ontroerende liefdesverhaal van Leo Vroman en zijn geliefde Tineke Sanders, in een schitterend lichte stijl. De klucht Harrie Babba (van en door Jon van Eerd) staat uiteraard garant voor puur vermaak! Spannend wordt het bij thrillers als Fatal Attraction, het pikante Hartstocht en Snowden. Voor het publiek is een rol weggelegd in de interactieve thriller Baantjer LIVE!

Een topcast (o.a. Victor Löw, Waldemar Torenstra, George van Houts) speelt Advocaat van de duivel, de opvolger van het succesvolle De Verleiders uit eerdere seizoenen. Ontroerend en indrukwekkend is Wachtkamer van de Liefde, verteld en gespeeld door Fred Delgaauw en zijn prachtige poppen. Andere titels o.a.: Eline Vere, Oeroeg, Ventoux (naar de roman van Bert Wagendorp), Bloedverwanten (naar de gelijknamige tv-serie).

Cabaret
Op cabaretgebied valt veel te genieten. We hebben maar liefst 37 cabaretvoorstellingen geprogrammeerd. We begroeten veel arrivés zoals Pieter Derks, Youp van ‘t Hek, Bert Visscher, Tineke Schouten, Veldhuis & Kemper, Erik van Muiswinkel, Javier Guzman, Plien & Bianca, Ronald Goedemondt en Claudia de Breij. Maar ook nieuwe cabaretgezichten zoals Emilio Guzman, Yora Rienstra, Tim Fransen en Carolien Borgers e.v.a. treden voor het voetlicht.

Muziek en show
Blues, percussie, americana, zang, pop, folk, rock, soul, jazz, swing, klassiek… veel verschillende muziekgenres met voor elk wat wils! Trots zijn we op de drie speciale concertseries (klassiek, jazz en singer-songwriters) welke zijn samengesteld door vier programmeurs van buiten.

Voor een explosief fysiek spektakel van geluid, licht en beweging staan o.a. de shows van Slagerij van Kampen en Pink Project garant.De 30 dansers van The Bulgarian Dance Company verbazen u met een folkloristische dansshow van hoog niveau! Genieten kan ook van de fantastische stemmen van o.a. Lilian Vieiera,Fernando Varela en Simone Kleinsma.

In de programmering van populaire muziek vallen namen op als 3JS, Pascal Jacobsen, Frans Bauer, Jacqueline Govaert, Stef Bos en vele anderen. Heel bijzonder zijn de vijftien gitaristen van Sinfonity, die voor een uniek optreden (slechts 4 concerten in Nederland) naar Cuijk komen. En… wedden dat niemand stil blijft zitten bij show als The Soul of Motown en Crazy Piano’s?

Huub Stapel komt eindelijk zijn cabareteske onemanshow MV2 in Cuijk spelen; de kaarten daarvoor zijn in hele land nog steeds binnen de kortste keren uitverkocht! Rond de kerstdagen begroeten we tv-sterkok Rudolph van Veen met een culinaire theatershow. Het Zuidelijk Toneel & Het Utrechts Toneel nemen op hyperactuele en satirische wijze het jaar 2015 onder de loep in de - overal uitverkochte en met juichende kritieken ontvangen - Ouds & Nieuws Show 2015.

Musical en dans
De musicalprogrammering kent titels als Het meisje met het rode haar (Jim Bakkum, Joke de Kruijf e.a.), Nonsens (Marjolein Touw e.a.), Pumps & Penalties (de opvolger van het hilarische ’50 tinten grijs…’, met o.a. Birgit Schuurman) en Robert Long, met een hoofdrol voor Paul Groot. Een andere parel in de programmering is Chez BROOD (met een hoofdrol voor Stefan Rokebrand en Owen Schumacher).

Dansliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij o.a. Absoluut Amerika, het nieuwste programma van Introdans uit Arnhem. Wij kijken ook uit naar de familievoorstellingen Het Zwanenmeer (7+; een sprookje, gedanst door het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan) en Narnia (8+), gedanst door ISH & Junior Company Nationale Ballet waarin hiphop en klassiek ballet samensmelten.

Nog meer familie…
Bereid je met het hele gezin voor op de avonturen van Buurman & Buurman (3+) en Prinsessia (4+), beiden bekend van televisie, en maak kennis met het muzikale gezelschap Kleintje Kaf (3+). Speciale aandacht gaat uit naar de familiemusicals voor de oudere kinderen, zoals Hotel de Grote L (10+) en Spijt! (12+). Heel bijzonder is de muzikale voorstelling over het passieverhaal - De Mattheüs Passie - door verteller Edwin Rutten en livemuziek (8+).

www.schouwburgcuijk.nl