Deel dit artikel ‹ Terug

Expositie: Ena Rutten en Henk Vissers

Geplaatst op: donderdag 30 april 2015


EMOTIES KRIJGEN VORM IN VERF EN STAAL
Ena Rutten en Henk Vissers in Museum Het Petershuis

GENNEP - Museum Het Petershuis combineert in de komende weken het werk van twee kunstenaars, Ena Rutten uit Venlo en Henk Vissers uit Bergen. Ze hebben gemeen dat ze voortdurend op zoek zijn geweest naar speciale technieken om hun gevoelens te verbeelden.

Ena Ruttens schilderijen vormen thematische series. In Het Petershuis zal een reeks portretten te zien zijn onder de titel Faces en een serie landschappen, die de naam Days without us heeft meegekregen. De Faces zijn ingetogen, soms dromerige momentopnames van vrouwen, die doen denken aan de begintijd van de fotografie. Het gaat de schilderes niet om de gelijkenis, maar om de stemming, zegt zij.
Ruttens landschappen zijn vaak leeg en weids, door mensen verlaten. De bewoning heeft hooguit wat sporen achtergelaten. Mystiek en esthetiek vallen hier samen. De verfhuid krijgt een grote levendigheid door het gebruik van lagen in verschillende technieken. Kleur is het belangrijkst, vindt de kunstenares, omdat die dichter bij het gevoel komt dan vorm of concept.

Henk Vissers noemt zich schilderijen- en beeldenmaker. In Het Petershuis zullen zijn objecten in staal worden uitgestald. Het zijn sierlijke, uit cortenstaal gesneden vrouwenfiguren en plantenvormen. De tweedimensionale beelden krijgen een ruimtelijke gelaagdheid door het licht, dat steeds wisselende schaduwen toevoegt.
Vissers zegt dat hij intuïtief werkt en "vanuit een natuurlijke vanzelfsprekendheid." Niet bedachtzaam, wel met grote discipline en emotie als drijfveer.

De expositie in Het Petershuis (Niersstraat 2, Gennep) is te zien van 9 mei tot en met 7 juni. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag, van twee tot vijf uur. Op Eerste Pinksterdag gesloten; Tweede Pinksterdag geopend. De toegang is gratis, een bijdrage wordt op prijs gesteld.

Voor meer informatie: kijk op www.museumhetpetershuis.nl of op www.liefdevoorlimburg.nl.