Deel dit artikel ‹ Terug

Een ode aan singer-songwriter Jeff Buckley

Geplaatst op: donderdag 30 april 2015


In de inmiddels halfjaar lopende tribute-reeks van Roepaen wordt op vrijdag 8 mei een ode gebracht aan de befaamde Amerikaanse singer-songwirter Jeff Buckley.

Het concept van de tributes bij Roepaen is simpel: bekende muzikanten kruipen in de huid van hun idolen om vervolgens een spectaculaire cover neer te zetten. De resultaten zijn dan ook al meermaals verbluffend geweest. De Jeff Buckley- sessie is onder leiding van Dirk Schreuders. Daarnaast bestaat de gelegenheidsformatie uit Arthur Adam, Vedran Micetic (De Staat) en Bauke Bakker, die de afgelopen twee coversessies sensationeel heeft neergezet.

Geïnspireerd door Bob Dylan, Leonard Cohen en Led Zeppelin schreef Buckley één onvergetelijk album ‘Grace’ en werd daarmee, behalve in thuisland Amerika, over de hele wereld geroemd. Het album week compleet af van de norm en viel daarom ook veel andere muzikanten op. Bekende bands als Coldplay, Muse en U2 haalden er inspiratie uit. Helaas heeft Buckley niet oud mogen worden en bleef het bij slechts één legendarisch album. Hij stierf op dertigjarige leeftijd aan een mysterieuze verdrinking na een spontaan zwemfeest in de Mississippi. Na zijn dood zijn veel van zijn eigen nummers alsmede zijn coversongs hoog opgenomen in de hitlijsten. Zo verscheen zijn cover van Leonard Cohen’s ‘Hallelujah’ in verschillende ranglijsten op de eerste plaats. Het tijdschrift ‘Rolling Stone’ heeft Buckley daarom terecht omschreven als een van ‘s werelds grootste zangers aller tijden.

In dezelfde cover-reeks is er vrijdag 15 mei in plaats van een vervallen tribute aan Patsy Cline een minstens even mooie ode aan de nog altijd populaire hardrock-/heavy metalband AC/DC. Deze cover is onder leiding van Bartel Bartels en is al zeven jaar op rij de vaste afsluiter van de Zwarte Cross. De band speelt naast de Zwarte Cross zelden in die samenstelling samen en de AC/DC-tribute is dan ook uniek in zijn soort.
Beide tributesessies beginnen om 21:00 uur en een ticket kost €9,- in de voorverkoop via roepaen.com. Na afloop is er alle mogelijkheid om gezellig na te borrelen.

Internationaal blues-icoon neemt de moeite voor Ottersum
Nadat ‘Heritage Blues Orchestra’ een aantal zeer geslaagde tournees, met optredens op onder meer het ‘North Sea Jazz Festival’, ‘Southern Blues Night’ en op televisie bij ‘Vrije Geluiden’ heeft gehad, keert de New Orleanse bluesband terug naar Nederland. En daarbij mag een bezoekje aan Ottersum natuurlijk niet ontbreken. Op zondag 10 mei schittert de band om 16:00 uur op het podium van klooster Roepaen.

‘Heritage Blues Orchestra’ speelt low-down country met urban blues en brass. Slepende Delta grooves, jazzy koperblazers uit New Orleans, handpercussie, verheven spirituals, worksongs, pulserenden drums en schrijnend mondharmonicawerk. Het wordt ook wel omschreven als krachtige Afro-Amerikaanse rootsmuziek. De band maakte een stormachtig begin van zijn carrière door.
Hun debuutalbum ‘And Still I Rise’ (2012) werd de hemel in geprezen door ‘de Volkskrant’:
“Heritage Blues Orchestra geeft met glorieuze zang en hemels koper een fraai inzicht in hoe blues, gospel en vroege jazz harmonieus samengingen in de zuidelijke Verenigde Staten.”
Hun optreden in de televisie-uitzending van ‘Vrije Geluiden’ is via Youtube een van de meest bekeken uitzendingen.
Een Ticket voor ‘Heritage Blues Orchestra’ kost €20,- in de voorverkoop en is te verkrijgen via www.roepaen.nl.

Wielerronde van Nijmegen bij klooster Roepaen
Op zondag 10 mei is het mogelijk om de Wielerronde van Nijmegen te aanschouwen vanuit de fourageplaats bij klooster Roepaen te Ottersum.
Niet alleen de wielrenners kunnen hier hun krachten aansterken, ook supporters en fietsliefhebbers zijn welkom voor een drankje op het terras en, zeker niet in de laatste plaats, om hun favoriete wielrenners aan te moedigen. De deuren van het klooster en diens terras zijn vanaf 11:00 uur geopend en de entree is gratis.