Deel dit artikel ‹ Terug

Ontdek je molen tijdens Nationale Molendag 2015 op 9 en 10 mei

Geplaatst op: woensdag 29 april 2015


In Limburg leuke activiteiten voor het hele gezin in en rond zo’n vijfenveertig molens

Tijdens de 43ste Nationale Molendag op zaterdag 9 en zondag 10 mei aanstaande zetten ruim 950 molens door heel Nederland hun deuren open voor het publiek. Een mooie gelegenheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met een stukje cultureel erfgoed in de eigen omgeving! In Limburg zijn zo’n 45 molens te bezoeken. Veel molenaars organiseren dat weekend extra activiteiten op en rond ‘hun’ molen. Uiteenlopend van fiets- en wandelroutes, molenmarkten en speciale rondleidingen tot molenbeklimmingen, verhalenvertellers en pannenkoeken bakken met ‘molenmeel’. Er is in het bijzonder aandacht voor kinder- en moederdag-activiteiten; zo wordt de Nationale Molendag een prachtig uitje voor het hele gezin! Kijk op www.molens.nl welke molens in jouw buurt open zijn tijdens de Nationale Molendag 2015. De opengestelde molens zijn te herkennen aan de Molendagvlag en de ronddraaiende wieken of waterraderen.

Geschiedenis
Molens werden eeuwenlang gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen molens vanaf het eind van de 19de eeuw steeds meer uit beeld en werden gesloopt. Het waren de stoom-, diesel- en elektrische gemalen die de rol van met name de watermolens overnamen. Ook de gemalen werden later het slachtoffer van de technische ontwikkeling. Zij raakten buiten gebruik en werden afgebroken. Gelukkig zijn er nog steeds molens en gemalen te bewonderen in ons land. De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze waardevolle werktuigen te bekijken.
De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Informatie over deze organisaties is te vinden op de molens en op www.molens.nl. De Nationale Molendag maakt onderdeel uit van de BankGiro Loterij Molendagen die gedurende het hele jaar worden georganiseerd.

In Limburg zijn de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars betrokken bij de organisatie van de Nationale Molendag. Ook zij hopen u op 9 en 10 mei te mogen verwelkomen in een van de prachtige Limburgse molens.