Deel dit artikel ‹ Terug

Film over vliegveld B89 op 4 en 5 mei te zien bij Lokale Omroep Mill

Geplaatst op: dinsdag 28 april 2015


Stichting Myllesheem maakte enige tijd geleden een film over het vliegveld B89. Een vliegveld wat aan het einde van de oorlog werd aangelegd tussen Langenboom en Mill. In het kader van 70 jaar bevrijding zal de Lokale Omroep Mill deze film uitzenden op maandag 4 en dinsdag 5 mei. Dit telkens om 14.00 uur en 20.00 uur.

Voor velen die de oorlog meemaakten, blijft ongetwijfeld zondag 17 september 1944 een zeer gedenkwaardige dag. Toen landden geallieerde parachutisten bij bruggen op de route van Eindhoven naar Arnhem. Gelijktijdig startte een landoffensief om een corridor te forceren om zo contact te kunnen leggen met de luchtlandingstroepen. Veldmaarschalk Montgomery's plan Operatie Market Garden was gestart. Een gewaagde poging om Nederland zo snel mogelijk van de Duitsers te bevrijden en de oorlog zo spoedig mogelijk te beëindigen. Zoals bekend strandde het in Arnhem.
Vliegveld Volkel was eind augustus en begin september 1944 zo zwaar gebombardeerd, dat het verlaten werd en de nog aanwezige vliegtuigen die nog vliegklaar gemaakt konden worden trokken zich terug. Eind september was Volkel al weer zover opgeknapt, ook door mensen uit Langenboom, dat de eerste geallieerde vliegtuigen er konden landen.
Toen het front stagneerde werd het noodzakelijk om hier in de buurt extra tijdelijke vliegvelden aan te leggen omdat Volkel veel te vol raakte en om de risico’s te spreiden. Speciale eenheden zochten de omgeving af en het oog viel al snel op een groot heideveld tussen Langenboom en Mill, nu bekend als natuurgebied de Kuilen. Het kreeg de codenaam B.89 (het 89e vliegveld na de landing in Normandië). Het vliegveld werd in de winter onder zware omstandigheden aangelegd. Op 7 februari 1945 werd het vliegveld in gebruik genomen. Het bood plaats aan 215 vliegtuigen. Na een paar maanden na de ingebruikname, toen de Rijn werd overgestoken werd, werd het vliegveld al weer overbodig en de vliegtuigen werden naar andere vliegvelden verplaatst.

De Lokale Omroep Mill is analoog te bekijken in de gemeente Mill en Sint Hubert via Ziggo kanaal 22. Digitaal kan dit via Ziggo kanaal 45 in de gemeente Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, Landerd, Sint Anthonis, Uden en Veghel. Zie voor meer informatie rond de L.O.M. radio, TV-krant en Tv-uitzendingen en uitzending gemist www.lokaleomroepmill.nl