Deel dit artikel ‹ Terug

Back to the eighties bij Roepaen Podium

Geplaatst op: woensdag 22 april 2015


In de inmiddels halfjaar lopende tribute-reeks van Roepaen wordt op vrijdag 1 mei een ode gebracht aan de Britse jaren ‘80-band Talk Talk.

Het concept van de tributes bij Roepaen is simpel: bekende muzikanten kruipen in de huid van hun idolen en om vervolgens een spectaculaire cover neer te zetten. De resultaten zijn dan ook al meermaals verbluffend geweest. De Talk Talk- sessie is onder leiding van Joost van Haaren. De gelegenheidsformatie bestaat daarnaast uit Derrick van Schie, Bram van den Berg (Drive Like Maria), Estelle Stijkel (The Jacks), Simon Gitsels (Birgit, Mathilde Santing) en Thijs Lodewijk (Waylon, Claudia de Breij).
De legendarische post-rock popband waar zij een ode aan brengen stond grotendeels bekend om zijn overgang van de ‘new romantic-stroming’ die de beginperiode van de band kenmerkt, richting een meer experimenteel en atmosferisch geluid waar zij eind jaren tachtig bekend om waren. Onder de beginsuccessen vallen hits als ‘Today’, ‘Talk Talk’, ‘It’s My Life’ en ‘Dum Dum Girl’. De band is altijd geroemd gebleven om het feit dat zij hun artistieke integriteit weigerden te verruilen voor commerciële verleidingen van de jaren ‘80.

In dezelfde cover-reeks is er vrijdag 15 mei in plaats van een vervallen tribute aan Patsy Cline een minstens even mooie ode aan de nog altijd populaire hardrock/heavy metalband AC/DC. Deze cover is onder leiding van Bartel Bartels en is al zeven jaar op rij de vaste afsluiter van de Zwarte Cross. De band speelt naast de Zwarte Cross zelden in die samenstelling samen. De AC/DC-tribute is dan ook uniek in zijn soort. De AC/DC- tribute is dan ook uniek in zijn soort.

Beide tributesessies beginnen om 21:00 uur en een ticket kost €9,- in de voorverkoop via roepaen.com. Na afloop is er alle mogelijkheid om gezellig na te borrelen.


Muziek uit een gevangenenkamp bij Roepaen

Gedurende de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië, maakten twee muzikaal begaafde vrouwen in een Jappenkamp een klassiek muziekstuk. En niet zomaar een klassiek werk. Aangezien de gevangenen geen instrumenten hadden is het zogeheten ‘Kracht van een Lied’ een stuk geworden wat uitsluitend geschreven is voor het menselijke stemgeluid. Het is tevens een werk zonder woorden wat daarom enkel bestaat uit klanken vol emoties en universeel verstaanbaar is. Dit klassieke werk hielp de vrouwen onder de barre omstandigheden in het kamp overeind te blijven. Overlevenden hebben daarom een blijvende herinnering aan de grote rol die het heeft gespeeld in hun overlevingsstrijd.
De vrouwen die de werken hebben gemaakt leven inmiddels niet meer. Gelukkig hebben vele andere musici de schoonheid van het werk voortgezet. Zo ook het Stemmenorkest Well.
Aangezien 2015 het jaar is waarin we vieren dat we 70 jaar geleden verlost werden van de Tweede Wereldoorlog en dat we vandaag de dag nog steeds in vrijheid mogen leven, zullen zij ter gelegenheid hiervan ‘De Kracht van een Lied’ uitvoeren. Hiermee wordt de muziek die in het kamp op Sumatra is ontstaan niet alleen herdacht maar ook toegankelijk gemaakt voor naoorlogse generaties.
Het concert is op zondag 3 mei en begint om 15:00 uur bij Roepaen. Het concert is georganiseerd door Stichting Gastdocenten WOII Zuidoost-Azië. De toegang van het stemmenorkest is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt natuurlijk erg gewaardeerd. Reserveren is mogelijk via pr@roepaen.com

www.roepaen.nl
Roepaen Podium
Kleefseweg 9
Ottersum