Deel dit artikel ‹ Terug

Filmspecial: 70 jaar bevrijding door de ogen van Sinti en Roma.

Geplaatst op: dinsdag 14 april 2015


Zondag 3 mei as. organiseren de vrijwilligers van het Filmcafé Grave een speciaal filmprogramma. Ter gelegenheid van de 70-jarige bevrijding staat het programma die dag in het teken van 70 JAAR BEVRIJDING DOOR DE OGEN VAN SINTI EN ROMA

Op 5 mei vieren we de bevrijding, dit jaar 70 jaar geleden. Maar hoe kijken de Sinti en Roma tegen de bevrijding aan. Waarom zwegen zij lang over het leed dat ook deze bevolkingsgroepen is aangedaan?

Het programma bevat twee intrigerende documentaires van de hand van regisseur Bob Entrop, een gesprek tussen Orhan Galjus (de hoofdpersoon in een van de documentaires) en de filmmaker zelf. Het programma wordt muzikaal omlijst, stemmig en soms opzwepend, door muzikanten van het vermaarde zigeunerorkest Mirando. Er wordt ook aan de inwendige mens gedacht. Voor de aanwezigen staat een passend zigeunerbuffet klaar.

PROGRAMMA
14.00 uur: Deuren open. Welkomstdrankje en live muziek (piano en viool).
14.45 uur: Inleiding op het thema door filmmaker Bob Entrop.
15.00 uur: Docu: ‘Verbroken Stilte’.
Documentaire. Nederland. 85 minuten. Regie: Bob Entrop.

Roma radioverslaggever Orhan Galjus, geboren in Kosovo, en filmmaker Bob Entrop reizen samen door Duitsland en Polen. Ze proberen er achter te komen waarom de Sinti en Roma zo lang gezwegen hebben over de genocide, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op bijna 500.000 van hen is gepleegd. Unieke ontmoetingen met Roma uit Frankrijk en Duitsland en bezoeken aan herdenkingsplekken moeten daar een antwoord op geven. Orhan ziet hoe de geschiedenis van toen zich in het heden herhaalt door de toenemende mate van discriminatie van zijn volk. Hij roept de twaalf miljoen Sinti en Roma op tot een positieve, geweldloze verandering.

16.30 uur: Nagesprek Bob Entrop en Orhan Galjus.

Bob Entrop en Orhan Galjus gaan naar aanleiding van de vertoonde documentaire met elkaar en het publiek in gesprek onder leiding van journalist Fred Meeuwsen (Omroep Brabant). 17.15 uur: Buffet en muziek.
Zigeunerbuffet met live muziek door het vermaarde zigeunerorkest Mirando. Kippensoep – Goulash met rijst en puree – Salade en appelmoes – IJs (ook vegetarisch beschikbaar).

19.00 uur: Docu: ‘Een Stukje Blauw In De Lucht’

Documentaire. Nederland. 105 minuten. Regie: Bob Entrop.
Over de bijna vergeten geschiedenis van een miljoen Sinti en Roma die zijn omgekomen in de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. Filmmaker Bob Entrop neemt de kijker mee op een persoonlijke zoektocht naar het verleden van de Sinti en Roma in Nederland. De film is een reis in de tijd: in het heden reizen drie mensen met een cameraploeg naar Auschwitz, terwijl negen anderen tegelijkertijd het verleden laten herleven in persoonlijke verhalen. Het is voor het eerst dat zij over hun oorlogsherinneringen praten. Door de hechte vriendschappen die de afgelopen jaren zijn ontstaan tussen de overlevenden en Entrop, waren zij bereid uitgebreid over hun ervaringen in de oorlog te vertellen. In mooie beelden en soms heftige, maar ook spannende en aangrijpende verhalen wordt de toeschouwer meegezogen in een stuk geschiedenis dat tot nu toe verzwegen bleef.

20.45 uur: Live muziek door het zigeunerorkest Mirando.
22.15 uur: Afsluiting.

Entree: 27.50 euro per persoon, inclusief films, muziek en buffet. Exclusief drankjes.
Reserveren via www.filmcafegrave.nl.