Deel dit artikel ‹ Terug

Graafs Museum verwerft bijzonder stukje erfgoed van Grave

Geplaatst op: woensdag 8 april 2015


‘Grave een bijzondere penning rijker’
De Stichting Graeft Voort heeft een bijzondere penning weten te kopen die ter herdenking van de bevrijding van Grave in 1674 werd gemaakt. Aanstaande zaterdag 11 april om 15.00 uur wordt deze penning in het Graafs Museum voor het eerst getoond aan het publiek, iedereen is van harte welkom bij deze presentatie van deze nieuwe en bijzondere aankoop. Dankzij steun van de Stichting Vrienden van het Graafs Museum, het Prins Bernhard Cultuurfonds en een particuliere sponsor heeft de Stichting Graeft Voort deze uiterst zeldzame zilveren penning over het beleg van 1674 kunnen verwerven bij de Koninklijke Munt in Utrecht.

Het weekend van 11 en 12 april is ook gelijk het laatste weekend dat de tentoonstelling ‘1674, een beleg dat beroemd werd’ nog te zien is. Bijzondere tekeningen en schetsen zijn te zien van het kasteel van Grave, het kerkje in Velp maar ook van de omgeving van Grave. De penning is aan de ene kant gegoten en aan de andere kant gegraveerd. Op de ene kant Willem III en op de andere kant een gezicht op Grave met daarboven de tekst De Belegering en ’t innemen van de Stercke Stadt Grave, door sijn K.H. en op de voorgrond soldaten. Het geheel ter herdenking van de bevrijding van Grave in 1674. Speciaal voor deze bevrijding werden destijds verschillende penningen gemaakt (gegoten) maar deze recente aankoop betreft wel een erg bijzonder en mooi exemplaar. Op de afbeelding een andere penning die reeds in bezit was van het Graafs Museum, de penning die zaterdag wordt gepresenteerd zal deze dag voor het eerst te zien zijn voor het publiek.

Iedereen is van harte welkom tijdens deze presentatie in het Graafs Museum (St. Elisabethstraat 10A te Grave). De reguliere entreeprijzen gelden ook deze middag (Vrienden, museumkaarthouders en kinderen gratis, volwassenen € 3,-).

http://www.graafsmuseum.nl/