Deel dit artikel ‹ Terug

Bedrijven Land van Cuijk zetten poorten open voor basisonderwijs.

Geplaatst op: dinsdag 7 april 2015


Kinderkijk op bedrijven

Op 8, 9 en 10 april zetten 33 bedrijven in het Land van Cuijk en de Kop van Noord-Limburg hun poorten open voor leerlingen van groep 7 in het basisonderwijs. TechnoPromo in Cuijk organiseert dit evenement voor de achtste maal. Het techniekproject “Bedrijfsbezoeken” o.l.v. projectleider Jan Cornelissen hanteert een speciale methodiek waarbij de leerlingen eerst op school hun voorbereidingen doen, dan op bezoek gaan bij de geselecteerde bedrijven en tenslotte op school de informatie verwerken. Het doel is leerlingen al op jonge leeftijd een indruk te geven van een “echt” bedrijf in werking. En het mes snijdt aan 2 kanten. Bedrijven hopen de leerlingen enthousiast te maken voor de technische branche zodat ze later een technische opleiding kiezen en vervolgens een baan in de techniek vinden.

De interesse is dit jaar onverminderd groot. Maar liefst 27 scholen nemen deel. Medewerkers vanuit TechnoPromo hebben vele bedrijven in een breed scala van techniek meermalen bezocht en in gezamenlijk overleg is een interessant en gevarieerd programma opgesteld. In grote lijnen bestaat elk van de 72 bezoeken van een dagdeel uit een welkom en introductie, een rondleiding en een doe- of maak-activiteit. Een vol programma in korte tijd waarbij de ruim 700 leerlingen aan veel aspecten van het bedrijfsleven ruiken. Niet alleen werkplaats, magazijn, assemblage- en productiehal, ook planning, tekenkamer en eindcontrole komen aan bod !

Cornelissen over “Bedrijfsbezoeken”: “In groepjes van ca. 10 leerlingen wordt een bedrijf bezocht. Vele kinderen ontdekken een spannende nieuwe wereld. Na het bezoek maakt elke groep een presentatie en laat die aan de andere leerlingen in de klas zien. Zo is de uitstraling vaak 2 of 3 maal zo groot. De evaluaties geven ons een indruk van het enthousiasme bij het bezoek, zowel bij kinderen als leerkracht. En natuurlijk blijven we het concept verbeteren”.

Informatie over Stichting TechnoPromo (maart 2015). Kernactiviteit is techniekeducatie in een grote techniekhal van 500 m2 op het industrieterrein van Cuijk. TechnoPromo laat scholieren op een speelse en praktische wijze hun technische talenten ontdekken. De leerlingen oefenen met echte machines bij hun doe- en maak-opdrachten aan de hand van lesboekjes. Bovendien is er sinds enkele jaren fors geïnnoveerd in nieuwe apparatuur en lesontwikkeling. De leerlingen werken nu aan een moderne lasersnijder, een 3D-printer en een veelzijdig motorvoertuigenprogramma. Vorig schooljaar is het eiland Energie & Duurzaamheid in gebruik genomen met o.a. levensechte zonnepanelen. Vanaf de oprichting in 2002 hebben al meer dan 80.000 leerlingen het educatief techniekcentrum bezocht. De stichting draait grotendeels op vrijwilligers die ook klaar staan om verjaardagsfeestjes te begeleiden. De naam TechnoPromo staat dan ook onmiskenbaar voor techniek promotie.