Deel dit artikel ‹ Terug

Preventieve cursussen Indigo Brabant

Geplaatst op: donderdag 2 april 2015


Ook in het voorjaar van 2015 gaat Indigo Brabant in de regio Land van Cuijk preventieve cursussen uitvoeren om naasten van mensen met psychische problemen te ondersteunen, er zijn cursussen voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Ervaringsverhaal deelnemer
“Op jonge leeftijd had mijn moeder regelmatig een ‘inzinking’. Mijn vader probeerde die voor mij te verbergen door me in allerijl bij een tante onder te brengen. Over de precieze reden van deze logeerpartijen werd nooit met mij gesproken. De ziekte van mijn moeder bleef op deze manier voor mij onduidelijk. Ik merkte wel dat er iets niet klopte, maar er werd in het gezin nooit gesproken over de ziekte.
In de cursus kon ik voor het eerst met lotgenoten praten over de gevoelens die het geheim houden van de ziekte van mijn moeder bij mij veroorzaakt had, ik besefte dat de ziekte van mijn moeder ook voor mijn vader niet makkelijk was. In de cursus kreeg ik handvaten en leerde ik te praten over mijn gevoelens. Hierdoor durfde ik in gesprek te gaan met mijn moeder over haar ziekte waardoor onze relatie aanmerkelijk verbeterde. Deelname aan de cursus heeft me veel gebracht”.

Voor volwassenen:
Psychische Problemen in de Familie is een cursus voor naasten en familieleden van mensen met psychische problemen.
Leven met iemand met psychische problemen kan zwaar zijn. Velen die dit meemaken kunnen meepraten over machteloosheid, conflicten, overbelasting en eenzaamheid die dit met zich mee kan brengen. Voor degene zelf én voor naastbetrokkenen kan een psychische ziekte veel spanning veroorzaken. Naastbetrokkenen weten vaak niet meer hoe ze het beste om kunnen gaan met deze moeilijke situaties. In deze cursus leert u over de achtergrond van psychische problemen en leert u verschillende manieren van reageren in moeilijke situaties. Anders reageren zorgt voor minder spanning binnen het gezin, omdat het vaak een positieve invloed heeft op degene met de psychische problemen.

Enkele ervaringen van deelnemers:
“Ik kan nu beter mijn grenzen aangeven; ik neem de verantwoordelijkheid niet meer steeds over en kan mijn zorgen beter loslaten…”
“In deze groep hoef ik niet steeds opnieuw uit te leggen waarom ik het zo moeilijk vind om met mijn zoon met depressieve klachten om te gaan…, ik krijg veel begrip, tips en steun”
“Ik heb veel informatie ontvangen over de stoornis en concrete handvatten hoe ik kan reageren en communiceren, het heeft mij verder geholpen.”
De cursus is een doorlopende cursus, deelnemers kunnen op elke moment instromen.
Start in Cuijk op de dinsdagochtend 10.30 uur tot 12.30 uur.

Voor kinderen en jongeren.
Voor kinderen en jongeren van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen worden KOPP/KVO groepen georganiseerd voor diverse leeftijdsgroepen.
Een kind bij wie één of beide ouders ernstige psychische of psychiatrische problemen heeft, merkt hier altijd iets van. Ouders zijn in het leven van kinderen de belangrijkste personen. Sommige kinderen ontgaat niets; hoe klein ze ook zijn. Het is belangrijk dat er extra aandacht is voor deze kinderen. Daarom organiseert Indigo Brabant preventieve groepen speciaal voor deze kinderen.
In de groep krijgen de kinderen informatie aangeboden en leren ze vaardigheden om beter met de situatie om te gaan. De groep komt 6 tot 8 keer bij elkaar en voor ouders wordt een ouderavond georganiseerd.

De KOPP/KVO groep gaat op dinsdagmiddag 12 mei 2015 van start van 16.00 tot 17.30 uur in Cuijk. Leeftijden 8 tot 12 jaar. Ook voor andere leeftijden is er ondersteuning mogelijk.

Aanmelding en informatie:
Vooraf aan de cursussen vind altijd een kennismakingsgesprek plaats om samen te kijken of het aanbod past bij uw klachten.
Voor aanmelding en informatie kan contact worden opgenomen met het secretariaat:
Telefoon: 0413-745090 of E-mail: oost@indigobrabant.nl
Maria Naus preventiefunctionaris.