Deel dit artikel ‹ Terug

Toeristische Markt Boxmeer Hemelvaart 14 mei 2015

Geplaatst op: woensdag 1 april 2015


Organisatie: Stichting Toerisme en Recreatie Boxmeer in samenwerking Karmelklooster Boxmeer, Steenstraat 39, Boxmeer
Toerismebedrijven – Kunstenaars- Boeken en grote brocante, curiosa en antiek op een prachtige historische locatie.

Wanneer: Hemelvaart 14 mei 2015

Plaats:
Kloostertuin van Karmelietenklooster aan de Steenstraat en Kerkpad (ingang via poort ) Mooie kloostertuin met bij de ingang de Latijnse school, de kloosterboerderij tweede ingang vanuit Kerkpad onder de Historische boog. De geweldige mooie gevel van achterkant klooster is het decor. Kom je niet voor de markt dan is een bezoek toch zeker de moeite waard.

Openingstijd: Hemelvaart donderdag 14 mei tussen 11.30 en 17.00 uur.

Deelnemers: Toeristische bedrijven uit het Land van Cuijk en de regio – Boekenmarkt – Kunstmarkt en brocantemarkt. Ook het Karmelietenklooster zal vele attributen – meubels en boekwerken aanbieden in de kramen.
30 jaar IVN: De IVN zal tijdens de Toeristische markt hun 30-jarig jubileum vieren in de tuin met een gevarieerd programma.

Optredens: van muzikale , staatartiesten enz..

Horeca: Terras met een hapje en een drankje.

Kinderen:– schmincken – Ezelgasterij uit Groeningen en luchtkussen –

Rondleidingen: Tijdens de openingstijden zijn er rondleidingen door het klooster en de kerk. De rondleidingen worden verzorgd door de Gids Groeters van de Stichting Regionaal Bureau voor Toerisme-Land van Cuijk. (RBT-LvC)

Koopzondag: tussen 12.00 en 17.00 uur is de jaarlijkse drukke winkelopenstelling met het thema Straatfestival.

Parkeren: Voor het klooster is geen parkeergelegenheid. Waar u wel kunt parkeren is op het Weijerplein – Burgmeester Verkuijlstraat t.o. de MT supermarkt, parkeerterrein bij de Jumbo en Varkensmarkt aan de Marktstraat.

Opgave deelnemers: Stichting Toerisme en Recreatie Boxmeer. Jan Tunnissen – jantunnissen@ziggo.nl – tel: 0485-573637

Voor de deelnemers; brief, “LOSSEN EN LADEN” Vanaf 09.30 uur kan er ingericht worden u ontvangt een kraamnummer en een overzicht van de opstelling van de kramen. Na de aanmelding ontvangt u een bevestiging de locatieplaats en hoe u de kramen kunt bereiken. Dit kan zijn vanaf de ingang aan de Steenstraat of ingang Kerkpad.

Het karmelietenklooster te Boxmeer werd gesticht in 1653 door Albrecht van den Bergh en Madeleine de Cusance, heer en vrouwe van Boxmeer. Zij gingen daartoe een overeenkomst aan met de karmelieten in de Zuidelijke Nederlanden. In 1672 werd ook een karmelietessenklooster gesticht.

Vanaf 1926 woonde Joseph Timmers tijdens zijn noviciaat enige jaren in het klooster. Hij werd later als prof. dr. J.J.M. Timmers een bekend kunsthistoricus.

Vanuit de kloosters van de karmelieten en de karmelietessen zijn diverse stichtingen gedaan. Dit is begonnen in 1855 met een stichting te Zenderen. Vanuit Boxmeer en Zenderen is de gehele Nederlandse Karmelprovincie uit deze kloosters voortgekomen, terwijl ook kloosters zijn gesticht in Indonesië, de Philipijnen en Brazilië. Sedert 1991 functioneert het karmelietenklooster als landelijk vormingshuis voor de Nederlandse Karmelprovincie.

Gebouw
Het karmelietenklooster bestaat uit vier vleugels die om een kloostergang gegroepeerd zijn. In het klooster bevinden zich achttien prachtige glas-in-loodramen uit de zeventiende eeuw, met ontwerpen van Abraham van Diepenbeeck. Andere bijzondere stukken die we in het klooster aantreffen zijn zes olieverfschilderijen uit het Kasteel met daarop drie generaties graven en gravinnen van het Huis Bergh en het Huis Hohenzollern, uit de 17e en de 18e eeuw. Het klooster zelf wordt op passende wijze geflankeerd door de Latijnse school uit 1707 en een poortgebouw uit 1653. Dit is voorzien van Renaissance versieringen. Deze versieringen zijn aan de tuinzijde en niet aan de buitenzijde aangebracht. Dit symboliseert het feit dat Karmelieten wel in de wereld, maar niet van de wereld zijn. In dit klooster werkte de componist Benedictus Buns (1641-1716).