Deel dit artikel ‹ Terug

Thema-avond IVN Grave: Ecologische ontwikkeling van ons landschap

Geplaatst op: dinsdag 31 maart 2015


IVN Grave organiseert op dinsdag 14 april weer een thema-avond. Jan Nillesen van de Vereniging van veldbiologen (KNVV) gaat dan met ons op reis in de tijd. We kijken daarbij naar de wijze waarop de landschappen in onze omgeving vorm kregen en welke invloed de flora, fauna en de mens daarop gehad hebben. De presentatie wordt ondersteund met foto’s en vindt plaats in “het Buitenhuis”, het clubhuis van IVN Grave (en kinderboerderij Buiten-“Gewoon”) aan de Beukenlaan 8, 5363 RA in Velp (in Park Mariëndaal achter de brede school). De avond begint om 20.00 uur.

Historische en ecologische ontwikkeling
De samenhang van geologie, geomorfologie, natuur en landschap, inclusief de hierin (over)levende mens wordt besproken. Organismen stellen verschillende eisen aan hun leefomgeving. Waarom ze juist daar voorkomen en niet ergens anders? Daarvoor moeten we ons verdiepen in de terreinvormen en hun ontstaan, ofwel de geologische en geo-morfologische opbouw van het landschap. Zonder inzicht in deze samenhang kunnen we processen en patronen in het landschap, noch de interactie met het menselijk gebruik, niet goed duiden.

Jan Nillesen
Jan Nillesen is een gepensioneerd onderwijzer die in zijn werkzame leven gewerkt heeft in de dorpen aan de randen van de Peel. Vanaf zijn jeugd ging zijn voorliefde uit naar natuurstudie en aardkunde. Daarbij is hij actief in de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), IVN en Werkgroep Geologie en Landschap. In 2011 ontving hij de ARJA prijs, een prijs die door de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging uitgereikt wordt voor de beste beschrijvingen van natuur en landschap.

Deelname thema-avond
De thema-avond is voor iedereen toegankelijk, aanmelden vooraf is niet noodzakelijk. De entree bedraagt € 2,- voor IVN leden en € 3,- voor niet-IVN-leden.

Parkeren kan op de parkeerplaats vóór de brede school, Beukenlaan 8.