Deel dit artikel ‹ Terug

Vierlingsbeek wordt hét vogelhuisjesdorp van Nederland

Geplaatst op: vrijdag 13 maart 2015


Al in 2012 (na de doorstart van Bibliobeek) werd tijdens een brainstormsessie het plan gelanceerd om van Vierlingsbeek een ‘vogelhuisjesdorp’ te maken zodat het een toeristische trekpleister wordt.  Een plek waar vooral natuurliefhebbers naar toe komen.  Bibliobeek nam in 2015 nog eens het initiatief om met een aantal partijen een gezamenlijk Vogelhuisplan op te zetten. En nu wordt dit plan ten uitvoer gebracht:

Wat gaat er allemaal gebeuren:  

1. De Vogelhuis Proeverij Wandelroute ‘Happen en Stappen’ in Vierlingsbeek heeft een  nieuw jasje gekregen. 
Vanaf 20 Maart 2015 krijgen de deelnemers van de Vogelhuis Proeverij Wandelroute in Vierlingsbeek een nieuwe routebeschrijving. De huidige beschrijving is door onze natuurscouts Rein Verhoeven en Wim Geurts in samenwerking met De Oude Schoenendoos uitgebreid met informatie en foto’s van vroeger en nu. 

Janneke Vink van Jip Grafische vormgeving uit Vierlingsbeek  heeft een prachtige frisse flyer en routebeschrijving ontworpen voor de route. Je wordt al vrolijk als je de flyer ziet.

De Vogelhuis Proeverij Wandelroute Vierlingsbeek is een route van + 13 kilometer in de omgeving van Vierlingsbeek met 3 culinaire rustplaatsen bij Restaurant De Vier Linden, Restaurant De Overbeek en Pannenkoekenrestaurant ’t Genot. Aanmelden voor de route kan via www.bibliobeek.nl  

2. De vogelhuisbrigade van Bibliobeek heeft op zaterdag 7 en 14 maart 2015, 50 nestkastjes gehangen aan gevels en bomen gelegen aan de Vogelhuis Proeverij Wandelroute. Deze nestkastjes zijn geschonken door Vivara Natuurbeschermingsproducten met het doel om van Vierlingsbeek een echt vogelhuisjesdorp te maken.  

3. Plus Verbeeten houdt in het voorjaar van 2015 een actie met de vogelhuisjes.  Klanten krijgen, zoals bij iedere Plus, 1 Pluspunt bij elke euro aan boodschappen. Met 200 Pluspunten is de spaarkaart vol en bij inleveren van de  volle kaart ontvangt de klant normaal gesproken € 6,- contant. Met de Lokaal-leven-lokaal-besteden-cheque die een waarde vertegenwoordigt van € 8 die men kan in wisselen bij diverse lokale bedrijven.  Met het inleveren van deze cheque krijgt men bij Vivara een aanzienlijke korting op een vogelhuisje. Ook kan deze cheque ingeleverd worden als kortingsbon voor diverse kunstzinnige vogelhuisjes die speciaal voor deze actie gemaakt zijn door twee lokale kunstenaars; Madelon Klippert en Wim Geurts.

In de dagen voorafgaand en na Moederdag verkoopt Plus Verbeeten ook zélf de vogelhuisjes.

4. Basisschool Laurentiushof van Vierlingsbeek adopteert diverse vogelhuisjes. Onder supervisie van natuurscout Rein Verhoeven volgen de kinderen de vogels die zich nestelen in de huisjes en ze worden begeleid bij het onderhoud van de vogelhuisjes. De kinderen houden een logboek bij, maken foto’s en filmpjes

5. Gêf ‘t Dûr  In 2015 worden door Madelon Klippert (beeldend kunstenaar en interieurarchitect) en Wim Geurts (houtkunstenaar) enkele workshops aangeboden waar mensen hun eigen vogelhuisje kunnen maken en beschilderen.   

De actie met de vogelhuisjes gaat in Vierlingsbeek voor een hoop reuring zorgen.