Deel dit artikel ‹ Terug

Onthulling monument slachtoffers MH17 op 28 maart 2015

Geplaatst op: donderdag 12 maart 2015


Op zaterdag 28 maart a.s. wordt aan de Waaistraat, nabij de veerstoep van het pontje Cuijk-Middelaar, een monument onthuld ter nagedachtenis aan het omgekomen gezin Van der Sande-Hijmans. De vier gezinsleden kwamen om het leven bij de ramp met vlucht MH17, vorig jaar 17 juli.

Rampvlucht MH17
Op 17 juli 2014 stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer in de buurt van Hrabove, Oekraïne. Naar de oorzaak van deze ramp wordt nog steeds onderzoek verricht. Onder de 298 slachtoffers waren ook vier Cuijkenaren, het gezin Van der Sande-Hijmans; Paul, Susan, Steven en Tessa. De verslagenheid in Cuijk was – zoals op veel plaatsen in Nederland – groot.

Werkgroep Natuur en Milieu
De Werkgroep Natuur en Milieu – Susan Hijmans was daar lid van – heeft het initiatief genomen om een herinneringsmonument op te richten voor het omgekomen gezin. De gemeente Cuijk heeft dit initiatief ondersteund. De gemeente is van mening dat een dergelijk monument gelegenheid biedt voor bezinning en aldus een bijdrage kan leveren in de (publieke) rouwverwerking

Monument en locatie
Het herinneringsmonument zal bestaan uit twee onderdelen, een bakenboom en een steen met inscriptie.
Bakenbomen, in Cuijk staan er diverse op de oevers aan de Maas, dienden vroeger als oriëntatiepunt (baken). Zij hielden bij hoog water de scheepvaart binnen de vaargeul. Nu, met moderne navigatiemiddelen, zijn bakenbomen overbodig. De Werkgroep Natuur en Milieu, spant zich in om deze bakenbomen voor het nageslacht te behouden omdat ze vanuit cultuurhistorisch en landschappelijk oogpunt van belang zijn. In de lijn van een rij bestaande bakenbomen wordt nu een nieuwe, jonge bakenboom geplant.
Bij de bakenboom komt een grote zwerfkei – afkomstig van baggerwerkzaamheden in de Maas – met herinneringsinscriptie te liggen.

Onthulling
De onthulling van het monument vindt plaats op zaterdag 28 maart a.s. aanvang 14.30 uur. Het monumentje wordt onthuld door de heer Hijmans, vader van Susan en Marcel van der Sande, broer van Paul. Burgemeester Hillenaar spreekt de aanwezigen toe en het popkoor Noisy Voices brengt liederen ten gehore.

Belangstellenden wordt gevraagd om een bloem mee te brengen die na de onthulling bij het herinneringsmonument kan worden gelegd. Na afloop wordt voor belangstellenden een kopje koffie geschonken in de raadzaal van het gemeentehuis Cuijk.