Deel dit artikel ‹ Terug

Tuinvergroeningsactie Land van Cuijk van start

Geplaatst op: woensdag 11 maart 2015


Steenstraat gaat voor groen! 
 
“Het klimaat verandert, nu jouw tuin nog”, dat is het motto van de ‘tuinvergroeningsactie’ welke op 16 maart van start gaat als onderdeel van het onlangs door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu uitverkozen Impactproject op het gebied van klimaatbestendigheid. Op 10 maart heeft burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer symbolisch de aftrap van de tuinvergroeningsactie verricht door het verder vergroenen van de Steenstraat. 
 
Tegel eruit, groen erin! De gemeenten in het Land van Cuijk zijn samen met de provincie en waterschap Aa en Maas al enige tijd bezig om de openbare ruimte bewust meer te vergroenen en klimaatbestendiger te maken. De Steenstraat-Zuid in Boxmeer is hier een goed voorbeeld van. Was er van oudsher veel  groen aan de achterkant , nu ziet de voorzijde zich ook in groen gehuld. Groen krijgt een steeds prominentere rol bij herinrichtingsprojecten in het centrum van Boxmeer. Ook kleinschalige groenmaatregelen  versterken de beleving van de openbare ruimte en dragen bij aan betere klimaatbestendigheid. En dat is nodig, want Nederland zal als gevolg van het veranderend klimaat steeds vaker hinder ondervinden van heftige regenbuien, gevolgd door langdurige droogte en hogere, tropische temperaturen. Deze veranderingen hebben onder andere gevolgen voor de regenwaterafvoer en daar spelen de gemeenten in het Land van Cuijk steeds meer op in.  
 
‘Het is echter ook belangrijk de inwoners bewust te maken en op te roepen tot actie: door het treffen van groene maatregelen in de tuin. Dat gaan we onder andere doen door al deze ‘klimaatregelen’ zichtbaar te maken in voorbeeldtuinen, opgesteld bij Gamma Boxmeer, Gebr. Janssen Beugen, Fixet Overloon, Janna Cuijk, Jan van de Hulsbeek Wanroij en De Brabander in Cuijk’, vertelt projectmanager Arthur Hofstad van de Omgevingsdienst Brabant Noord. ‘Maar ook door leuke acties; wordt er voor 75 euro besteed aan ‘klimaatregelen’ dan kan men rekenen op een Land van Cuijk vogelhuisje met een heus groen dak. Daarnaast kunnen particulieren voordelige groenpakketten bestellen. Beter 1 tegel in de hand dan 10 op de grond, nietwaar?!
 
De voorbeeldtuinen staan van 16 maart t/m 18 april opgesteld bij de genoemde deelnemers. Meer informatie is te vinden op www.landvancuijk.nl/klimaat of www.wijgaanvoorgroen.nl. Houd ook de facebookpagina https://www.facebook.com/LandvanCuijk in de gaten.