Deel dit artikel ‹ Terug

Oorlogsmuseum heeft primeur documentaire Kindsoldaat van Hitler

Geplaatst op: vrijdag 13 februari 2015


‘Kindsoldaat van Hitler’ is de titel van een nieuwe documentaire die dit najaar op TV te zien zal zijn bij Omroep MAX, maar deze week al gratis kan worden bekeken in het Oorlogsmuseum in Overloon.
 
De film (50 minuten) is gemaakt door Hans Polak en Marga van Praag en gaat over de Nederlandse filmmaker Herbert Curiël, die in de Tweede Wereldoorlog bij het Duitse leger diende. Als NSB-kind werd Curiël zwaar getreiterd door klasgenoten; hij besloot daarop “de eer van het vaderland hoog te houden en te vechten voor Mussert”. Hij probeerde als 15-jarige dienst bij de SS te nemen, werd daar onmiddellijk afgewezen en nam toen dienst bij de Kriegsmarine, een feit dat hem zijn hele leven achtervolgd heeft. Zijn vader was al in 1933 lid van de NSB geworden, maar was ook van joodse voorouders, een feit dat Curiël pas op latere leeftijd ontdekte. Hij bleef lang geloven in de overwinning van het Derde Rijk. Het einde daarvan beleefde hij aan boord van de mijnenveger RKX 7 in de Oostzee. Curiël ontdekte pas later, toen hij foto’s uit concentratiekampen zag, wat er werkelijk was gebeurd.
 
Na de oorlog dook Herbert Curiël onder, maar hij werd uiteindelijk berecht. ‘Kindsoldaat van Hitler’ gaat in op zijn worsteling met de geschiedenis. In de documentaire is onder meer te zien hoe Curiël met zijn nog jonge zoon en dochter een bezoek aan het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (Nationaal Archief) brengt en hoe hij praat met tijdgenoten in Krabbendijke, waar hij werd geboren en zijn jeugd doorbracht. Curiël zelf wil met deze film laten zien wat voor gevolgen een verkeerde keuze op jonge leeftijd kan hebben.
 
De documentaire is te zien in de aula van het Oorlogsmuseum op woensdag 18 februari en donderdag 19 februari, beide keren om 14.00 uur. Het aantal plaatsen per voorstelling is beperkt. Vol is vol, dus kom op tijd. Toegang: gratis