Deel dit artikel ‹ Terug

Concert: Oude muziek

Geplaatst op: woensdag 4 februari 2015


Luisteren naar ‘luitliederen’ van John Dowland in het Kunstkerkje in Velp
Oude muziek door Valerie Mignaco (sopraan) en Alfonso Marin (luit)

Op zondagmiddag 22 februari aanstaande brengen Valerie Mignaco (sopraan) en Alfonso Marin (luit) oude muziek van John Dowland en tijdgenoten ten gehore in het Kunstkerkje in Velp bij Grave (NB). Het concert begint om 14.30 uur. Kaarten à € 12,50 kunt u reserveren tot zaterdagavond 21 februari 24.00 uur via de site www.kunstinhetkerkje.nl of via het mailadres info@kunstinhetkerkje.nl.

Gentle love, sweet melancholy

Op het programma staan luitliederen van John Dowland, Thomas Campion en Francis Pilkington. Drie tijdgenoten die de luit tot een volwaardig instrument hebben laten groeien. Voorheen was het een echt begeleidingsinstrument voor zang en poëzie.

John Dowland is één van de grootste liedcomponisten aller tijden. Zijn rol als vernieuwer was groot: hij ontwikkelde het Engelse luitlied door een samensmelting van elementen van de ballade, dansmuziek, het begeleide lied en het madrigaal.

Tijdens Dowland’s leven werden vier boeken met luitliederen uitgegeven. Sommige van zijn meest succesvolle liederen zoals “Flow my tears” en “Can she excuse my wrongs” hebben de tand des tijd doorstaan en zijn nu nog net zo populair als vier eeuwen geleden.

Thomas Campion had een reputatie die voornamelijk gebaseerd is op zijn ‘ayres’ waarvoor hij zowel de muziek als de tekst schreef. Met meer dan 100 liederen was hij, naast John Dowland, de meest geprofileerde onder de componisten van Engelse luitliederen. Vaak waren deze verwant aan dans-, en populaire liederen en zeer toegankelijk voor de uitvoerende en de toehoorder.

Francis Pilkingtons ‘Volume of lute songs’(1605) bevat gedichten van uitzonderlijke kwaliteit. Ofschoon Pilkington de machtige nieuwe expressiviteit die door John Dowland was geïntroduceerd onderzocht, komen zijn liederen dichterbij de ‘ayres’ van Campion en Rosseter. Het Lied “Rest sweet nymphs” is één van de mooiste luitliederen ooit geschreven en is een voorbeeld van naadloze samensmelting van muziek en dichtkunst.

Sopraan en Luit
De Argentijnse sopraan Valeria Mignaco heeft haar opleiding in klassiek zang voltooid in het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In die instelling heeft zij ook een postacademische opleiding gedaan, met specialisatie in oude muziek en kamermuziek.
Onlangs heeft zij met het Huelgas Ensemble meegewerkt in het Festival van Saintes, Frankrijk. Samen luitspeler Alfonso Marín ontving dit duo een eervolle vermelding in de “Alte Musik Treff” in Berlijn in 2005.

Alfonso Marín doorliep zijn muziekopleiding in het “Conservatorio de Tenerife”, in de Canarische Eilanden. Hij studeerde later eveneens in het Conservatorium van Amsterdam, waar hij bij Lex Eisenhardt zijn opleiding voortgezet heeft van klassieke gitaar en vihuela.
Na afronding van zijn studie legde hij zich toe op luit en andere aanverwante oude muziek met instrumenten zoals de vihuela en de teorbe. Tegenwoordig geeft hij vaak concerten als solist in Nederland en Duitsland of als begeleider met luit en theorbe van diverse bekende instrumentalisten en zangers.

Vanaf zaterdag 7 februari tot en met zondag 1 maart (met uitzondering van zondag 22 februari, dan niet ivm hierboven genoemd concert) kunt de expositie van vier leden van STUK (Stichting Udense Kunstenaars) bezoeken. Alle zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur.
Het volgende concert is op zondagmiddag 22 maart met klassiek muziek van het Goldberg Strijktrio met de Goldbergvariaties van Johan Sebastian Bach.

Voor meer informatie over het muziek- en expositieprogramma 2014 – 2015 van de stichting Kunst in het Kerkje, kijk op www.kunstinhetkerkje.nl.